Dit “Frozendorp” is het zat

 

Als ze in Amsterdam denken dat het toerisme de spuigaten uitloopt, dat kan dus nog veel erger.

 

Het Oostenrijkse Hallstat kan erover meepraten. Sinds dit dorpje is uitgeroepen tot meest Instagramwaardige plek ter wereld is het hek van de dam. De negenhonderd bewoners van het dorpje krijgen dagelijks zo’n tienduizend toeristen voor de kiezen.

 

Drommen mensen die zich dagelijks gewapend met hun selfiesticks door de prachtige kleine straatjes wurmen op zoek naar het perfecte Instagramplaatje. Het plaatsje dat, op de Unesco-werelderfgoedlijst staat, is zo bekend geworden omdat het model stond voor het stadje Ardelle uit de Disneyfilm Frozen. 

 

De bewoners vinden het echt niet lollig meer en zien al die toeristen liever gaan dan komen. ‘We willen het aantal met minstens een derde verminderen, maar ze zijn niet te stoppen’, aldus burgemeester Alexander Scheutz tegen The Times. De meeste dagjesmensen denken dat ze in een of ander themapark zijn beland en hebben eigenlijk geen idee dat er echte mensen wonen die echte levens leiden. Een van de inwoners werd op een ochtend wakker omdat een groepje Chinese toeristen plotseling in haar slaapkamer stond. Dat is toch niet normaal?

 

Er wordt van alles verzonnen om het aantal toeristen terug te dringen. Toch blijven ze maar komen. Een aantal jaar geleden is in een pretpark in het Chinese Guangdong een volledig in spiegelbeeld nagebouwd  Hallstatt geopend.

 

 

Compleet met kunstmatig meer. Een regelrechte hit. Maar veel Chinezen willen ook het echte Oostenrijkse dorp zien en komen met bussen tegelijk naar Hallstat.

 

Mocht je zelf nog plannen hebben om het pittoreske Frozendorpje te bezoeken dan moet je snel zijn. Vanaf aankomend voorjaar mogen er nog maar vierenvijftig bussen per dag het dorp in en ze moeten van tevoren reserveren. Dat zal ze leren!

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit