Dit betekenen de 8 meest voorkomende dromen

 

Soms heb ik van die fases dat ik echt zó intens droom.

 

 

En niet van die leuke dromen, waarin je trouwt met een Leo DiCaprio of ineens de loterij wint, nee, zo’n droom waarin je ineens in een wereldoorlog beland bent en net als je wordt neergeschoten wakker wordt. Of dat je wegrent voor een seriemoordenaar en geen steek vooruit komt. Dat je ineens moet bevallen terwijl je niet wist dat je zwanger was. Of nog erger: dat je door het winkelcentrum loopt en ineens beseft dat je naakt bent. Of dat al je tanden één voor één eruit vallen. DE HORROR.

Dat soort dromen onthou ik dus altijd. En dan word ik wakker met zo’n gaar gevoel, heb ik totaal geen zin om de dag te beginnen en ben ik ook nog eens tot ik weer naar bed ga uit m’n hum. Het kan me helemaal van de leg brengen, dat soort nare dromen. Ik ben ermee begonnen om eens op te zoeken wat dromen betekenen. Eerst geloofde ik daar niet zo in, maar er moet toch wel een reden zijn dat je ineens zo heftig droomt?

Vooral omdat er bepaalde dromen zijn die iedereen wel eens heeft gehad. Gevalletje rennen-maar-niet-vooruit-komen, bijvoorbeeld. Nou, laten we even met z’n allen gaan zweefteven, want ik heb voor je opgezocht wat dit nou allemaal betekent.

1. Naakt zijn in je droom
Als je je in je droom schaamt voor je naaktheid kan dat erop wijzen dat je erg bezig bent met wat anderen van je denken. Bijvoorbeeld omdat er een situatie gaande is (of eraan komt) waarin je jezelf moet gaan laten zien.

 

Lijkt het erop dat het anderen totaal niet boeit dat jij als enige naakt rondloopt? Dat schijnt dan precies zo te zijn in het echte leven: jij maakt je druk om dingen die andere mensen niet eens doorhebben.

 

Als je nou in je droom helemaal comfortabel met je naaktheid bent, betekent dat dat er iets in je leven is waar je eindelijk helemaal open over wil of kan zijn.

 

2. Je wordt achtervolgd
Dit verklaart gelijk een hoop bij mij: je bent een uitsteller als je vaak deze droom hebt. Door de stress die dat oplevert heb je het idee dat iets — of in het geval van je droom: iemand — je achtervolgt.

 

Als je dat wat je achtervolgt probeert te vermijden, zou dat erop kunnen wijzen dat je je in het echte leven ook verstopt voor iets. Dat kan een gevoel zijn, of een persoon.

 

Side note: mocht je lucide dromen onder de knie hebben, probeer dan de persoon die je achtervolgt ermee te confronteren. 

 

3. Je tanden vallen uit
In dromen staan tanden voor zelfverzekerdheid. Dus als je die verliest, verlies je ook het vertrouwen in jezelf. Dat kan bijvoorbeeld zijn als je momenteel twijfelt over de vraag of je iets wel goed doet.

 

Ook kunnen uitvallende tanden staan voor een belangrijke verschuiving in je leven, vooral wanneer je iets verliest. Dat kan een verbroken relatie zijn, maar ook het moment dat je een andere baan krijgt.

 

4. Dromen dat je rent maar niet vooruit komt
Deze kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het erop wijzen dat je niet veel vertrouwen hebt in jezelf, maar ook dat je je hulpeloos voelt over een bepaalde situatie of in het algemeen.

 

Als je trouwens droomt dat je rent en je komt wél gewoon vooruit (lucky you), kan het zijn dat je onder iets uit wil komen of dat je in het echte leven ook figuurlijk van iets weg aan het rennen bent.

 

5. Dromen dat je zwanger bent
Zoals een kindje groeit in je buik, groeit er ook iets in je leven als je deze droom hebt. Het kan zijn dat je een bepaalde ontwikkeling doormaakt of juist een belangrijke beslissing hebt genomen waardoor je leven een nieuwe wending heeft gekregen. Deze droom staat vooral voor verandering, ontwikkeling en vernieuwing.

 

6. Je moet een examen of test doen maar bent niet voorbereid
Deze hoor ik ook zóveel om me heen. Dat je al ruim twintig jaar geleden van de middelbare school bent gegaan, maar soms toch nog droomt dat je je eindexamen moet doen. En niet bent voorbereid. Dit kan zijn omdat je in je leven nerveus bent voor een belangrijke afspraak die eraan zit te komen of dat je momenteel te veel verantwoordelijkheden hebt die je stress geven.

 

7. Vallen in je droom
Niet te verwarren met het gevoel dat je valt als je bijna slaapt trouwens. In je dromen van een grote hoogte vallen kan betekenen dat je het gevoel hebt weinig controle te hebben over je leven of een bepaalde situatie die nu gaande is.

 

8. Te laat komen in je droom
Deze heb ik ook zó vaak, dat je je hele droom bezig bent met ergens te komen maar dat het gewoon niet lukt. Zo frustrerend. Dat kan zijn omdat je, net als vallen, het idee hebt weinig controle of grip op je leven te hebben. Lekker dan.

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer