Dit bedrijf verdient miljoenen aan jouw vergeten OV-chipkaartsaldo

 

 

En zo krijg jij het geld dat van jou is weer terug op je rekening.

 

Als je met een gepersonaliseerde ov-chipkaart reist heb jij misschien ook weleens een berichtje gekregen dat je een nieuwe moest aanschaffen. Waarom is me een raadsel, maar daar kon je niet onderuit. 

 

 

(Die nieuwe kaart wordt voor het bespottelijke bedrag van €7,50 thuisgestuurd, terwijl de productiekosten van dit kaartje iets meer dan een euro zijn.) Maar het kan ook dat je nog ergens een anonieme ongebruikte of verlopen ov-chipkaart in een laatje hebt liggen. En wist je dat je het saldo dat nog op die zogenaamd verlopen kaarten staat, gewoon terug kunt vorderen? 

 

 

Nee? Dan heeft Translink, het bedrijf achter de ov-chipkaart, de afgelopen jaren dus flink aan je verdiend. Zij hebben tientallen miljoenen euro’s overgehouden aan saldo’s op deze verlopen ov-kaarten. Saldo dat op jouw verlopen kaart staat en dus van jou is. Want dat bedrag kun je tot vijf jaar na het verlopen van de kaart terugvorderen. Pas daarna vervalt het bedrag aan Translink.

 

 

Translink zegt dat ze een deel van het vervallen krediet heeft besteed aan goede doelen en aan eigen IT-projecten.  Maar Rikus Spithorst, van reizigersbelangenvereniging Maatschappij voor Beter OV, vindt dat dat echt niet kan. ‘Het is geld van de passagier en Translink moet het terugbetalen als het niet is opgemaakt. Dat het mogelijk is om het geld terug te vragen, is niet goed bekend bij reizigers, ze worden niet voorgelicht’, zegt hij. 

 

 

Volgens het Algemeen Dagblad, dat hier onderzoek naar deed, had Translink eind 2018 zo’n 1,4 miljoen euro in kas aan verlopen ov-saldo van reizigers. Vervolgens liep dat jaar na jaar fors op tot bijna 19 miljoen euro eind vorig jaar. Volgens de krant is dat nog niet alles want ‘er staat nog 36 miljoen geparkeerd aan reizigersgeld op verlopen kaarten dat nog wel is terug te claimen. Als dat niet gebeurt, belandt het ook in de zakken van Translink.’ Superzonde!

 

 

Sinds kort is het gelukkig wel een stuk eenvoudiger om je saldo van een kaart terug te vorderen. Maar dan moet je kaart nog wel geldig zijn of niet langer dan 5 jaar verlopen, anders krijg je niks terug. De datum van afgifte staat op de kaart vermeld. Via de site van de ov-chipkaart kun je checken of je nog saldo op de kaart hebt staan. Dat kun je vervolgens hier terugvragen.

 

Doen hoor!

 

 

beeldcredits: treinreiziger.nl

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit