Discussies online: Waarom is wasmiddel tegenwoordig zó duur? Een fles Robijn kost 20 euro!

 

Wil je wat euro’s besparen? Zo maak je zelf wasmiddel.

 

 

 

Waarom is iets simpels als de was doen zo duur? Dat vragen veel mensen zich online af. Het is bizar dat we tegenwoordig 20 euro voor een fles wasmiddel betalen en daar allemaal vrolijk aan meedoen. Natuurlijk kan het goedkoper, als je geen A-merk koopt, maar toch. Het zijn toch idiote prijzen? De inhoud is goed voor 34 wasjes, belooft Robijn. Maar de realiteit is natuurlijk dat iedereen er meer van gebruikt en je er dus niet meer dan 28 wasjes mee draait. Dat komt onder meer omdat mensen de dop van de fles vaak gebruiken om de hoeveelheid wasmiddel af te meten, maar die dop is stiekem best groot. En niemand die keurig telt of ze er 34 wassen uit halen. En tel dan maar op wat het kost. Zo 71 cent per wasje. En dan hebben we het nog niet eens over wasverzachter of geurpods. 

 

Op sociale media gaat het rond en gaan mensen los: wat kost het een hoop om je was te doen. Vroeger betaalde je veel minder. En laten we wel wezen: wasmiddel is niet meer dan een beetje zeep met water en een lekker geurtje, toch? Die 1+1 gratis-acties zijn natuurlijk ook een wassen neus; de fabrikant, zoals Unilever, rekent zelf wel uit wat het product kost om te maken. Wasmiddel hoeft niet duur te zijn en daarom kunnen ze zich deze acties makkelijk permitteren. Let maar eens op: er is bijna altijd in één van de grotere supermarkten, zoals Albert Heijn, Jumbo of Dirk wel een actie met wasmiddelen. Dat komt omdat het ook genoeg oplevert als ze twee flessen voor de prijs van één verkopen. Wij klanten worden geprikkeld en gaan enthousiast hamsteren als we zo’n aanbieding zien, maar per fles betalen we dan nog steeds meer dan een paar jaar geleden zonder aanbieding. Het is een gekke wereld, soms, waar we in leven. En omdat wij toch wel wasmiddel blijven kopen, kunnen ze de prijzen maar blijven verhogen.

 

Wil je wat euro’s besparen? Zo maak je zelf wasmiddel:

Ingrediënten:

  • 2 liter water
  • 1 kopje geraspte zeep
  • 1/2 kopje sodakristallen
  • etherische oliën voor geur (bijvoorbeeld lavendel, citroen, tea tree, etc.)

 

Instructies:

  • Breng het water aan de kook in een grote pan en voeg de geraspte zeep toe. Roer tot de zeep volledig is opgelost.
  • Voeg de sodakristallen toe en blijf roeren totdat alles goed gemengd is.
  • Haal de pan van het vuur en voeg eventueel etherische oliën toe voor meer geur, indien gewenst. Dan ruikt je wasmiddel lekker naar lavendel, bijvoorbeeld.

 

Laat het mengsel afkoelen en giet het in een geschikte fles.

 

Gebruik ongeveer een 1/4 tot 1/2 kopje van dit zelfgemaakte wasmiddel per wasbeurt.

 

Door: Tessa Heinhuis