Digitaal detoxen

 

Liever menselijk contact dan online geneuzel! De behoefte om digitaal te detoxen is flagrant en mag wat kosten.

 

‘Hahaha, het moet niet gekker worden,’ appt Franska me. ‘Geen auto’s meer (in Amsterdam moeten er 10.000 parkeerplaatsen verdwijnen), geen vliegtuigen en dan ook nog eens betalen om zonder telefoon te zitten?’

 

Ze doelt op een artikel in het NRC over ‘digitaal detoxen voor de elite en dat rust en menselijk contact luxegoederen zijn geworden’.

 

Wil je meetellen? Doe dan een weekje back to basics voor directieleden in een afgelegen berggebied. Beetje afzien hoort erbij want dan kan je ineens ‘veel dieper nadenken over jezelf en je leven’. Zelf tentje dragen, eigen slaapzak mee én telefoon inleveren uiteraard, want offline zijn is een voorwaarde! Vanaf 1700 euro per week, maar dan exclusief vliegtickets en exclusief BTW.

 

Als het dan echt moet, nu en dan bereikbaar zijn, kies dan vooral niet voor een geavanceerde alleskunner van een smartphone, maar voor het nieuwste van het nieuwste op mobieltjesgebied: een telefoon die zo min mogelijk kan – denk alleen bellen en sms’en – maar dan wel voor de prijs van een dikke 300 euro plus!

 

Ergo: offline zijn is in rap tempo een luxeproduct aan het worden – liever menselijk contact dan online geneuzel is de leus – en de behoefte om digitaal te detoxen is flagrant, dus daar mag gerust een prijskaartje aan hangen. En laten we wel wezen: als we kapitalen neertellen voor een weekje sapvasten aan de Algarve, waarom dan niet voor een weekje zonder mobieltje. Want waar zo’n ding vroeger nog een statussymbool was, is het nu gereduceerd tot ordinair massaproduct waar de elite zich met liefde van afkeert. Waarna diezelfde elite logischerwijs op zoek moet naar andere manieren om boven de massa uit te steken en voor de troepen uit te lopen, dus teruggaat naar de natuur, telefoon inlevert en daar nog voor betaalt ook.

 

 

Voor die baanbrekers zijn er digital detox resorts – ja het is heus! – waar ze worden geholpen en gesteund om af te kicken van hun scherm. Denk in dit geval een vijfsterren-accommodatie, gelegen aan een wit tropisch strand in de Cariben, maar dan wel helemaal vrij van wifi en schermen. In plaats van het armetierige online gecommuniceer praat je hier real life met echte mensen en dat is wat je wilt natuurlijk! Kosten: vanaf 5.500 euro per week, dus alla.

 

Ik lees het stukje voor aan mijn man:

 

‘De debilisering van onze samenleving,’ vindt hij. Franska en ik zijn het van harte met hem eens.

 

 

 

Bron: NRC

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans