Dieren­discriminatie

 

Huh? Het moet toch niet gekker worden. Inderdaad, maar helaas, het is niet anders. Ik constateer dat het gebeurt, het is dus een feit.

 

En het ergste is, ik constateer het ook bij mezelf. Ik verbaasde me eerst nog over die fascinatie van mensen voor Brits-korthaarkatten. Maar ja, die beesten staan niet voor niets op pakjes voer en spelen niet voor niets vaak een rol in reclame. Jort Kelder en Eva Jinek zijn er ook aan verslingerd. Als je ze ziet ben je ook meteen verliefd. Ik was zelf altijd van de afdeling gewone straatkatten, maar doordat ik die niet kon vinden toen ik katjes wilde, werden het Britjes, want die zag ik per ongeluk ergens op Facebook, net geboren. Nu ben ik dus ook met het Brits-Korthaarvirus besmet…

 

Natuurlijk vind je je eigen katten meestal de liefste, maar ik merk bij anderen dat ze vaak nog een beetje verliefder zijn op die van ons. Dus stuur ik zo af en toe maar een foto rond. Gisteren wilde ik even een foto van m’n kat Missi maken, maar mevrouw wilde maar niet in de lens kijken, dus dat werd rollebollen in het gras, met in een hand de telefoon. Zij vindt dat wel leuk, zo’n spelletje. Foto toch nog gelukt. ‘Ze zijn zo leuk’, kreeg ik op m’n app terug van Wieke. Vind ik ook.

 

 

En de foto van dat insect? Die maakte ik ook in de tuin gisteren. Kroop vlak langs me terwijl ik aan tafel zat te lezen. ‘Brr, wat een griezel’, kreeg ik terug toen ik hem aan een andere vriendin appte. Die gruwelde ervan. Gewoon een vooroordeel natuurlijk. Net als het idee dat Britjes altijd lief zijn en pitbulls altijd eng. Ik geef toe dat als ik een pitbull zie, ik ook meteen op m’n hoede ben. Je reinste discriminatie natuurlijk, want wie weet wat voor een schat het toevallig is. Net als dat insect. Kan dat beestje er iets aan doen dat ie er zo ‘brr’ uitziet? 

 

Ik zag trouwens plotseling meerdere van dat soort beestjes in de tuin kruipen. Dus sloeg ik aan het googelen. En wat blijkt? Niks eng. Het is de larve van een lieveheersbeestje. Het liefste beestje in je tuin. En nog een heel nuttig beestje ook. Z’n bijnaam is niet voor niets ‘gemeentereinigingsdienst-met-stip’, hij eet bij voorkeur luizen. Wat wil je nog meer? Ik vertroetel de larfjes nu, dat begrijp je. Gek dat ik ze nooit eerder gezien heb. Zouden er ineens meer zijn dit jaar?

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska