Die taal van tegenwoordig…

 

Weet je net dat je iets vet of cool moet vinden. Of helemaal ‘de bom’. Is die uitdrukking alweer uit, vergeten en heel erg vorige eeuw. Of ‘so five minutes ago’, zoals ik op de redactie ook weleens hoorde. En als ik dingen ‘tof’ of ‘hip’ vind, wordt er stiekem om me gelachen. Merk ik heus wel. Zo zeg je dat namelijk niet meer tegenwoordig.

 

De meisjes van de Amayzine-redactie, die naast ons zitten, spreken regelmatig  een soort geheimtaal. Geen touw aan vast te knopen. Ik lach me af en toe ook echt rot. Denk je dat ze dat expres doen? Nee hoor. Ze denken werkelijk dat het heel normaal is. Roepen dingen tegen elkaar als: ‘drop de mike’, ‘next level’, ‘lekker goingzzz’.

 

Nou heb ik een talenknobbel, dus ik leer dat soort dingen snel aan. Ik schreef er laatst al eens over.  Grappige is dat die jonkies ons ouwe knakkers vaak ook weer niet kunnen volgen. Zelfs je eigen kinderen staan nog met hun oren te klapperen. Let maar op.

 

Want welk ‘kind’ begrijpt nog de uitdrukking ‘Ben je nou helemaal belatafeld’. Of besuikerd. Of betoeterd. Probeer het maar eens. Of ‘Die is mataglap’? Of het woord borstrok, directoire, housecoat, peignoir, duster, reisnecessaire, bakvis, mieters? En wie weet nog wat een antimakassar is? Ik had laatst nog een uitgebreide discussie over het woord kuitenflikker. Dat woord bestond volgens mijn gezelschap nou echt niet. Dat zou dan wel uit Brabant komen of zo. ‘Nee echt, serieus hoor Franska, we geloven je meestal graag, maar dit woord, dat bestaat gewoon echt niet’. Nou ja!

 

Zouden  ze trouwens weten wat schuinsmarcheerder betekent? En een schip met zure appelen? Een schillenboer, kolenkit, flatjes, crapaud? Ik ga het maandag meteen proberen.

 

Dit weekend eerst even swingen op wat lekkere muziek van Radio Franska. Er staat weer een nieuwe playlist klaar. Luister hier maar:

 

  

 

Door Franska

Fotografie: Esmée Franken. Visagie: Charlotte van Gulik, Haar: Isabella Greuter

witte-balk-met-bol-franska