Die slachtofferrol past toch zeker niemand?

 

Problemen, problemen! Als je heel eerlijk bent, kun je er geen genoeg van krijgen. 

 

Het zijn altijd andere mensen, dingen of omstandigheden die er schuld aan zijn dat het slecht gaat met jou, je werk, je huwelijk. Het ligt aan je baas dat je niet waarmaakt waarvoor je bent aangenomen. Je doet ontzettend je best, maar raakt verlamd door zijn veeleisendheid. Je hebt er alles voor over om de band met je kinderen goed te houden, ontzegt je er zoveel voor dat je niet eens meer aan jezelf toekomt, maar wat je ook doet, het is nooit genoeg.

 

Het voordeel van het slachtoffer zijn is dat je zelf geen verantwoordelijkheid hoeft te nemen, maar je kunt laten leiden door hoe anderen reageren. Daarom ben je ook heel bedreven geraakt in ‘ja-maren’. Maakt niet uit wat, er is altijd een ‘ja maar’.

 

‘Je zou meer moeten bewegen, dan val je heus wel een paar kilo af.’

 

‘Ja maar, ik heb ontzettend veel last van mijn rug, dus hoe graag ik ook sport – ik ben er dol op, sportte vroeger heel veel – maar het is niet verstandig. De prijs die ik ervoor moet betalen straks of morgen, is gewoon echt te groot.’

 

Problemen, problemen! Als je heel eerlijk bent, kun je er geen genoeg van krijgen. Want zonder problemen ben je niemand en heeft ook niemand aandacht voor je en dankzij je problemen kun je uitdagingen uit de weg gaan. 

 

‘Waarom zien we elkaar niet meer de laatste tijd? We zouden toch snel weer afspreken?’ ‘Ja maar, ik heb je toch verteld over mijn moeder? Dat het daar helemaal niet goed mee gaat. Ik ben de laatste week alweer twee keer naar Den Haag moeten gaan en dan komt er op zo’n dag verder nergens meer wat van. 

 

 

Als ik mocht kiezen, zou ik het wel weten, maar er valt even niet zo veel te kiezen.’

 

Als je eerlijk zou zijn tegen jezelf – maar daar ben jij als slachtoffer nu eenmaal niet zo heel erg goed in – dan zou je moeten toegeven dat het wel meevalt hoeveel tijd jij aan je moeder besteedt. Dat het ook wel meevalt met die rug van jou, maar dat je gewoon geen bal zin hebt aan sporten. Dat je baas best een toffe peer is – en jij gewoon best wel lui. Dat je kinderen van goede wil zijn maar het voor jou gewoon nooit goed genoeg kunnen doen.

 

Hou toch eens op met dat jejamaar en jejammer! Moet jij eens opletten hoe leuk het leven dan wordt.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans