Die griep…
Duizenden mensen kampen met de griep: werkt een griepprik nu wel of niet?
Als je geveld wordt door de griep dan is dat geen lolletje: je voelt je belabberd, koortsig en kunt amper uit bed komen.
In Nederland bestaat er daarom gelukkig zoiets als een vaccin tegen de griep: de griepprik. Dat lijkt nodig te zijn, want we hebben massaal al weken te maken met een griepepidemie. Zeker 89 op de 100.000 mensen meldt zich met griepklachten bij de huisarts. Maar, wat blijkt: ook mensen die zijn ingeënt krijgen gewoon het virus te pakken. Tussen 2003 en 2014 bleek het vaccin amper effectief te zijn tegen de griep die toen rondging in ons land. Dat komt mede doordat het virus altijd weer een beetje verschilt. Het ene virus is het andere niet, zullen we maar zeggen. Daar is natuurlijk nauwelijks tegen te beschermen.
Toch halen we massaal prikken. Voor onszelf, maar we sturen net zo lief onze partner en onze kinderen naar de dokter. En het erge is: huisartsen verdienen behoorlijk aan al die prikken. Zo incasseren huisartsen in Nederland samen wel 34 miljoen aan de middagen die zij besteden aan het uitdelen van prikjes. En dat terwijl eigenlijk maar 30 procent van de mensen die ziek is echt met die ene griep te maken heeft. De rest die soortgelijke klachten heeft, heeft eigenlijk een andere virusinfectie en daar werkt die griepprik dus helemaal niet voor. En als je sowieso een wat lagere weerstand hebt, dan werkt de prik ook niet helemaal. Tja, dat is toch een beetje flauw. Want als je weet dat je afweersysteem wat minder goed werkt, dan is het wel zo lullig als die prik daar dan ook niet tegen helpt. Dan kun je beter een vitamientje extra slikken.
Maar, zo stellen experts: het kan ook geen kwaad om die prikken te halen. Als in: baat het niet dan schaadt het niet. Want voor een deel van de mensen is het wél effectief. De kans op de griep is toch 60 procent kleiner als je een vaccin hebt gehaald, dus dat is wel het proberen waard. Bovendien heb je minder heftige griep als je tóch de griep krijgt na het vaccineren. Iets minder koortsig, belabberde dagen en jammerend in je bed liggen. Dat is het wel waard, denken wij. Want áls je eenmaal het virus hebt gekregen… Bah.
De jaarlijkse griepprik is bedoeld voor:
- Mensen van 60 jaar of ouder
- Mensen met bepaalde medische aandoeningen (zoals longziekten, diabetes, hartritmestoornissen)
- Vrouwen die zwanger zijn
- Mensen met een verstandelijke handicap die begeleid wonen
Door de prik maakt je lichaam antistoffen aan die het virus zo makkelijker kunnen bestrijden als je ermee te maken krijgt. De bescherming werkt zes maanden en de meeste prikken worden vanaf half oktober uitgedeeld. De prik beschermt niet tegen verkoudheid.
Door Redactie Franska.nl
Bron: RIVM