Dat vind ik nou stom

 

Koop je een leuke jurk of rok en echt niet zomaar een goedkopertje of zo, blijf je per ongeluk ergens achter hangen. Of je doet eigenlijk helemaal niets, blijft nergens achter hangen… En toch… ineens gaat er een draadje los en huppakee! Je hele zoom ligt eruit. 

 

Nou heb ik met m’n opleiding tot modeontwerpster geleerd hoe je een zoom moet leggen. Onzichtbaar en zo dat ‘ie nooit loslaat, maar waarom kunnen die moderne technische apparaten dat dan nog niet? En waarom worden veel rokken en jurken toch weer een soort doe-het-zelf-project?

 

Kan ik daar eens een klacht over indienen hier via m’n eigen online magazine? Tuurlijk kan ik dat. Komt ‘ie: Beste lieve fabrikanten, als ik zelf m’n kleding had willen blijven maken, net als vroeger, had ik dat wel gedaan. Ik wil helemaal niet opgescheept worden met een extra uurtje ouderwetse huisvlijt. Kunnen jullie dat even in je oren knopen? 

 

Bedankt vast

 

En hoe je een zoom maakt die niet losgaat? Special voor de fabrikanten die dat niet weten even een lesje zomen. Je vouwt een klein stukje van de zoom terug, pakt een paar minidraadjes van de stof aan de achterkant op met je naald, pakt een iets groter stukje van de zoom zelf op, maakt zo drie steken op een afstand van ongeveer een halve centimeter en maakt dan even een extra slagje met naald en draad in de zoom. En zo ga je door. Als er dan ergens iets achter blijft hangen, gaat je zoom nooit los. Want om de drie steken is ie ‘gezekerd’. Handig toch? Zo kan het dus ook.

 

En nu maar hopen dat ze dit lezen en snappen

 

 
 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.