Die eerste zondagavond dat we weer op wintertijd staan…

 

Dat is altijd weer even slikken.

 

 

Hoeveel maanden nog te gaan voordat het licht weer aan gaat buiten? Met heel veel kaarsen aan, heel veel lichten en lampjes en genoeg bloemen – en dat lekker opvoeren naarmate de feestdagen naderen -, sla ik me er nog wel doorheen. Zelfs de donkere dagen voor kerst zijn te doen als je er wat van maakt. Maar dan komt januari. Te beginnen met de eerste dag van die maand – al sinds ik me kan heugen een van de meest depressieve van het hele jaar. Want voordat het weer lichter wordt en lenteachtig… maak je borst maar nat. De winter is nog maar net begonnen namelijk. En op die paar prachtige dagen met sneeuw en vorst en zon na, ben ik geen wintermens. Laaghangende, asgrijze wolken die als een stolpje over de wereld liggen, mist, regen, nattigheid: ze geven me de blues. En mij niet alleen.

 

Gevoelig voor de seizoenen zijn we bijna allemaal. Al is het maar omdat we bijna zonder uitzondering blij worden van de eerste lammetjes in de lentezon en een luchtballon op een mooie zomerse avond. Maar het vallen van de blaadjes en het korter worden van de dagen – wat dit weekend hard gaat – brengt voor veel mensen somberte. En voor lang niet iedereen geldt dat kaarsjes en lampjes genoeg helpen om de somberte buiten te houden. Herfstdipjes en de winterblues komen volgens de website van het Universitair Medisch Centrum Groningen bij heel wat Nederlanders voor. Een depressie – wat wil zeggen dat de somberte meer dan twee weken aanhoudt en bovendien tot uitval leidt op het werk, en de deur niet meer uit willen – bij drie op de honderd Nederlanders.

 

Veruit het meest effectief tegen een winterdepressie is lichttherapie. ’s Ochtends bij het opstaan een kwartier of halfuur onder een speciale lichtbak die een kunstmatig daglicht verspreidt dat de hersenen activeert, en gevoelens van traagheid en somberheid verdwijnen als sneeuw voor de zon. Meestal geeft een behandeling van een of twee weken al verlichting. Zo’n lichtbak kun je zelf aanschaffen, maar er zijn ook gezondheidscentra waar je op afspraak terecht kunt.  

 

Voor wie eerder een dipje heeft dan een depressie: lichten en lampen aan thuis. Vooral ‘s ochtends als je opstaat. En daarnaast gewoon in je dagelijkse ritme blijven – geen halve dagen in bed en geen dutjes overdag -, zoveel mogelijk sporten of wandelen en matig met alcohol omdat alcohol averechts werkt: je herstelt minder goed ’s nachts, en teert in op je veerkracht.

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans