Deze vijf-minuten-regel tegen uitstelgedrag

 

Zolang ik me kan herinneren doe ik alles op het allerlaatste moment. Dit begon op de basisschool, waar ik mijn ‘weektaak’ op vrijdagmiddag altijd als laatste inleverde.

 

 

 

Later op de middelbare school ging dit over in veel te laat beginnen met leren, meestal pas de nacht voor de toets. Inmiddels gaat het om dingen als belastingaangifte, het beantwoorden van mails en het retourneren van kleding: alles moet nog steeds gebeuren op het laatste moment, wanneer het eigenlijk bijna niet meer kan. Is er geen harde deadline? Dan kan het naar mijn idee altijd best nog even wachten. Een slechte eigenschap als je het mij vraagt, want hierdoor wordt mijn to-do list met de dag langer en zie ik alleen maar meer op tegen de dingen die ik nog moet doen. Uiteindelijk word ik daar niet bepaald gelukkig van.

 

Herkenbaar? Neuropsycholoog Nawal Mustafa (ook wel The Brain Coach op Instagram) heeft hier een handig trucje voor, maar daarover later meer. Laten we even beginnen bij het begin: dingen die we uitstellen, daar hebben we overduidelijk geen zin in. Maar vaak zijn dit wel de dingen die écht moeten gebeuren, waardoor we er simpelweg niet onderuit kunnen komen. Waarom doen we dit dan niet gewoon? Volgens Nawal Mustafa stellen we graag uit omdat we negatieve gevoelens rondom een taak willen vermijden, zoals verveling, angst, onzekerheid, frustratie of twijfelen aan jezelf.

 

Daarbij probeert ons brein deze negatieve gevoelens tegen te gaan om zo onze mentale gezondheid in bescherming te nemen. Wanneer we stress ervaren wordt het rationele deel van de hersenen (de prefrontale cortex) uitgeschakeld. De amygdala (het deel van de hersenen dat onze angstreactie matigt) beschouwt de ‘taak’ als een bedreiging voor ons zelfvertrouwen en onze mentale gezondheid. Je hersenen willen de ‘dreiging’ daarom uitschakelen en zo ontstaat er uitstelgedrag.

 

Oké, er bestaat helaas geen magische Harry Potter-spreuk voor uitstelgedrag, maar Nawal Mustafa heeft wel een handig trucje: de vijf-minuten-regel. Als je een taak niet wil volbrengen, maak dan de deal met jezelf dat je het op z’n minst vijf minuten doet. De kans is groot dat je tegen die tijd al de hele taak volbracht hebt. Vaak nemen de taken namelijk helemaal niet zo veel tijd in beslag, maar kost vooral het uitstellen ervan veel tijd. Dus heb je een gigantische to-do list? Zet die timer dan maar op vijf minuten, dan ben je er zo vanaf.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Nawal | M.A. Neuropsychology (@thebraincoach)

 

 

 

Door: Redactie Amayzine.com