11 tekenen dat je aan een break toe bent

 

De week voor mijn vakantie viel ik elke avond met mijn mond wagenwijd open in slaap op de bank, vond ik gezond koken de grootste opgave ter wereld denkbaar en liet ik mijn spullen in een spoor achter me aan slingeren door het huis.

 

 

 

Voor mijn vriend zijn die stapels kleren en UberEats-bestellingen de red flags dat ik vrij moet nemen.

 

Vrij nemen is gezond. Je hoofd heeft hersteltijd nodig en moet daarom loskomen van de dagelijkse dingen, iets dat we steeds minder doen, waardoor de jongere generaties in wandelende burn-outs veranderen. Toch zijn er duidelijke signalen die je vertellen dat het wijs is om even een break te nemen. Zie het als preventie, een soort APK’tje voor het misgaat en je eindigt met psychische klachten of totaal opgebrand raakt. Scoor jij vaak ‘ja’ op de volgende punten? Dan is het tijd om je vrije dagen er doorheen te jagen.

 

1. Hé, een vliegtuig

Raak je afgeleid bij elk bliepje, passerend vliegtuig of hop je van de ene taak naar de andere zonder iets goed af te maken? Als je moeite hebt met het vasthouden van je concentratie of focus, dan kan het zomaar zijn dat een kleine pauze geen kwaad kan.

 

2. Je bent non-stop moe 

In slaap vallen als je nog maar net vijf minuten op de bank zit, moe wakker worden en geen puf hebben om ook maar íets te doen. Take a break!

 

3. Cynisch is wie jij bent

Begin je te veranderen in een zure zeikerd en ben je over alles cynisch óf best wel negatief? Ga maar alvast vrij vragen bij je werkgever, want dit is een helder signaal. Veel mensen denken dat cynisch zijn in hun aard zit, maar het is gewoon een gevolg van te weinig vakantie hebben.

 

4. Je voelt je snel overwhelmed of geagiteerd

In dit geval ligt het dus niet aan een ander, maar aan jou.

 

5. Emotionele uitputting ligt op de loer

Het niet meer kunnen verwerken van emoties wijst erop dat je systeem op het punt staat het te begeven.

 

6. Bekaf, maar niet kunnen slapen? 

Het is blijkbaar een klassiek symptoom van mensen die nodig een dagje vrij moeten nemen.

 

7. Het ontbreekt je aan motivatie om iets te doen

En dan hebben we het niet over die ene keer dat je met een kater aan het werk ging, maar wél over die dag dat je ronduit maar wat zat te lummelen achter je bureau.

 

8. Alweer ziek

Als je om de haverklap geveld bent door griep, hoofdpijn en allerhande vage klachten, dan is het recept: vakantie. Je immuunsysteem begeeft het makkelijker als je toe bent aan een break.

 

9. Dingen die je leuk vindt brengen je geen plezier meer 

Een grote red flag: vind je uit eten gaan ineens doodvermoeiend terwijl je daar normaal voor leeft? Je weet wat je te doen staat.

 

10. Je ergert je aan de kleinste dingen 

Ontplof je omdat de dop niet op de tandpasta zit? Scheld je elke andere weggebruiker vanuit de veiligheid van je eigen auto de huid vol?

 

11. Het licht brandt wel, maar er is niemand thuis

Fysiek wel aanwezig, maar mentaal totaal niet bezig met wat er in je relatie of op je werk gebeurt? Ga naar www-punt-ik-moet-op-vakantie-punt-nl voor de beste remedie: die hoognodige break volgens je brains.

 

Bron: The Brain Coach

 

 

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans