Deze traumatiserende kinderboeken bestaan écht

 

Vroeger, vóór mijn Reddit-verslaving, zat ik non-stop op de website Cracked.com.

 

 

 

Echt, deze site was fantastisch. Helaas zijn de leukste en grappigste schrijvers nu al jaren vertrokken en heb ik er al maanden niet op gekeken, maar vroeger kon ik echt stuk liggen om hun artikelen. Echt een aanrader dus, om die site eens uit te pluizen wanneer je niets te doen hebt en net zoals ik houdt van de raarste fun facts.

 

Zo hebben ze een aantal keer wat kinderboeken genoemd waarvan ik (en zij destijds ook niet) me niet kan voorstellen dat die bij kids daadwerkelijk voor vertier zorgen. Sterker nog, ze lijken me hartstikke traumatiserend. Meine gute. Check onderstaande boeken maar… En ja: die bestaan dus écht.

 

 

1. Latawnya, The Naughty Horse, Learns to Say ‘No’ to Drugs
Tsja, de titel zegt het al, en dat is ook daadwerkelijk waar het verhaal over gaat. Voor ons is het trouwens wel hilarisch, want er staan veel afbeeldingen in van paarden die aan de alcohol gaan en compleet de weg kwijt zijn. Maar goed, dat moet Latawnya niet gebeuren en dus krijgt zij te horen van haar ouders dat drugs slecht zijn. Niet aan beginnen dus. Aan het einde krijgt een paard nog bijna een overdosis en dan is de pret compleet. Wil je ‘m kopen? Dan kan nog op Amazon. Er is trouwens ook een deel twee van uitgekomen.

 

 

2. I Wish Daddy Didn’t Drink So Much
Eh tsja, ook deze titel spreekt redelijk voor zich… Het boek gaat inderdaad over een kind van wie de vader een alcoholprobleem heeft. In die zin is het misschien een soort van zelfhulpboek voor kinderen in een dergelijke situatie, maar toch best heftig. In wat voor soort situaties geef je dit cadeau? Dat gaat die vader niet heel relaxt vinden, denk ik. Maar goed, mocht je ‘m cadeau willen doen: ook dit boek is te koop op Amazon.

 

 

3. Monsters Eat Whiny Children
Hier kun je je kids in ieder geval goed bang mee maken. Het verhaal gaat over Henry en Eve, twee Kaa Uu Tee-kinderen die continu klagen over letterlijk alles in hun leven. Ze worden gewaarschuwd door hun vader dat als ze zo doorgaan ze worden opgegeten door een monster. Maar ze gaan door en worden dus gepakt door een monster. Gekidnapt, in een zak gestopt, en als feestmaal voorgeschoteld. Spoiler alert: uiteindelijk worden ze — godzijdank — niet echt opgegeten. Hier kun je ‘m kopen (uiteraard weer op Amazon) mocht je iemand geen plezier willen doen.

 

 

4. Who Cares About Disabled People?
Weer zo’n gezellige titel. En dat terwijl het hele idee erachter echt wel goed is; de boodschap is namelijk dat we ons allemaal echt zouden moeten bekommeren om gehandicapte kinderen. Alleen… Ze nemen het nogal ruim met het woord ‘gehandicapt’, want volgens dit boek vallen ook kids met overgewicht daaronder, kids die verf snuiven, alcoholisten (euhh, whut?) en atletische kinderen. Juist. Maar goed, doe je ding als je ‘m wilt kopen, want dat kan uiteraard nog.

 

 

5. The House That Crack Built
Ah, we gaan weer even terug naar drugs. Want het is nooit te vroeg om je kids daarvoor te waarschuwen, toch? Dit boek is een soort parodie op ‘The House That Jack Built’, maar dan de horrorversie ervan, zeg maar. Hier beschrijven ze hoe coke wordt gemaakt in de Colombiaanse velden en hoe dat terecht komt bij de daklozen crackverslaafden. Je weet wel, gewoon je standaard verhaaltje voor je kids naar bed gaan. Om het nog even beter te maken: er zijn VIER delen van. Je koopt ze uiteraard weer op Amazon.

 

 

6. Sometimes My Mommy Gets Angry
Dit valt een beetje in dezelfde categorie als het boek voor het arme kind met de vader met het alcoholprobleem. Het arme meisje Annie heeft hierin de hoofdrol, en haar alleenstaande moeder heeft ze niet allemaal op een rijtje. Gelukkig is daar wel haar oma die haar belt om haar gerust te stellen, maar die vindt het ook weer niet belangrijk genoeg om daadwerkelijk in te grijpen. Wat dácht deze auteur? Doe ‘m iemand cadeau die jou iets naars heeft geflikt, je bestelt ‘m hier.

 

 

7. Alfie’s Home
Deze had ik misschien wel op nummer één moeten zetten, want dit is misschien wel het meest deprimerende boek dat er voor kinderen bestaat. Laat dat ‘misschien’ maar weg. Dit wil je je ergste vijand niet eens laten lezen. Alfie, een jongetje, wordt seksueel misbruikt door zijn oom terwijl zijn ouders maar boos zijn op elkaar en het negeren. ‘Gelukkig’ is daar een therapeut met wie  hij één sessie heeft en daarna is alles wonderbaarlijk weer goed; zijn ouders maken het goed met elkaar en hij komt tot de ontdekking dat hij niet op jongens valt door wat zijn oom met hem heeft gedaan. Ik heb geen woorden voor hoe verschrikkelijk dit boek is. Het wordt (terecht) niet meer verkocht, maar op internet zijn er meerdere pagina’s van het boek te zien. Lezen op eigen risico. Maar écht.

 

 

8. All My Friends Are Dead
En vergeet vooral niet, als je dit gaat bestellen, om het vervolg te kopen. Dat heet — hoe kan het ook anders — All My Friends Are Still Dead. Mega gezellig. Huffington Post beschreef het als: ‘Laugh out loud funny, and a tiny bit disturbing. In other words, perfect.’ Jep, je hoort het: een perfect kinderboek.

 

 

9. Who Cares About Elderly People?
Jep, dit is inderdaad door dezelfde auteur geschreven als nummer vier en dat wordt toch wel een beetje zorgelijk. Waarom zou je dit soort deprimerende boeken schrijven? Who hurt you, Pam Adams? En waarom zijn al deze boeken nog steeds te vinden op Amazon?  Zelfs de mensen die het kochten wisten het niet meer, als ik de recensies mag geloven: ‘I don’t even know what to say about this book.’

 

 

10. Mommy Drinks Because You’re Bad
Ik dacht serieus dat dit een grap was… Een gevalletje Photoshop. Want dit kon toch niet anders dan als grap bedoeld zijn? Ook dat er nog boven staat ‘Quality Religious Books for Children’. Wat gaat hier allemaal mis, joh?! Het is geschreven door ene Justin M. Woodward, het is hier te bestellen en hij krijgt — niet bepaald verrassend dit — maar twee uit vijf sterren.

Oké, nog even een honorable mention voor het volgende boek: Why Is Mommy Moaning? Nooit te vroeg om kids over seks te leren door middel van twee beren.

 

 

Bron: cracked.com

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer