Deze souvenirs mag je echt niet mee terug naar huis nemen
Want voor je het weet heb je een dikke boete te pakken.
Misschien ben je al geweest of stap je binnenkort in de auto of het vliegtuig op weg naar je vakantiebestemming. Ik verheug me altijd op de leuk-voor-thuis-boodschappen. Dingen die me nog lang aan een fijne vakantie doen denken, of iets lekkers wat ik ook graag in mijn keuken in Haarlem wil gebruiken. Maar er zijn dus souvenirs die je echt niet mee terug naar Nederland mag nemen, want je riskeert een (mega-)boete of in sommige landen zelfs gevangenisstraf.
Kijk, dat je geen verdovende middelen zoals hasj, cocaïne en heroïne of wapens en munitie mee terug mag nemen, dat weet iedereen. Maar er zijn nog veel meer douaneregels waar je je aan moet houden als je na je vakantie weer terug naar Nederland reist en die gelden niet alleen als je met het vliegtuig gaat, maar ook als je de boot pakt of met de auto terug naar huis rijdt.
Daar lag je dan op een tropisch strandje tussen de bijzondere schelpen en het koraal. Hou het maar uit je hoofd om ze in je koffer mee naar huis te stoppen want je kunt er een forse boete voor krijgen. Ook mooie ivoren oorbellen of een riem van slangenleer mogen niet mee want die zijn gemaakt van beschermde diersoorten.
Ik ben nogal dol op lekkers voor thuis en gelukkig is het geen probleem om vlees en zuivel in een supermarkt binnen de EU te kopen om weer mee naar huis te nemen. Maar van buiten de EU mag het niet. Dat geldt ook voor verse kruiden, groenten, fruit of bloemen. Je mag ze wel gedroogd, gebrand, gemalen of in olie meenemen. Twijfel je nog? Lees dan op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wat de regels zijn.
En voor de rokers onder ons gelden de volgende regels. Vanuit een EU-land mag je 800 sigaretten, dat zijn vier sloffen, belastingvrij meenemen. Vanuit een land buiten de EU is dat een heel stuk minder. Dan mag je maar 1 slof met 200 sigaretten meenemen. In beide gevallen moet je 17 jaar of ouder zijn en kun je dus niet stiekem een extra slof in de koffer van je puber van 16 stoppen.
Ben je dol op shoppen? Houd er dan rekening mee dat je voor maximaal € 430 aan spullen van buiten de EU mag invoeren, dus ook als je vanuit Groot-Brittannië naar Nederland reist. Over alles wat daarboven uitkomt, moet je belasting betalen. En denk maar niet dat je er wel mee wegkomt want de Nederlandse douane weet precies wat de nieuwste Amerikaanse sneakers zijn en wat ze kosten. Bovendien hebben ze daar een neus voor nepartikelen zoals namaak designertassen van Louis Vuitton.
Ik heb je dus gewaarschuwd hè? Mij nie bellen als je toch gepakt wordt.
Bron: nvwa.nl