Deze serie over drugsgebruik is verplichte kost voor feestende jongeren
Ik zat er met pijn in mijn buik naar te kijken want dit hadden mijn kinderen kunnen zijn.
De cijfers liegen er niet om: 44 procent van de jongeren gebruikt weleens XTC. Het gebruik van drugs is voor veel jongeren heel normaal. Het hoort erbij als je een avond uit gaat of op een festival staat. Zoals een sigaret of alcohol. Vaak gaat het goed tot het niet meer goed gaat. Dat overkwam Isa toen ze op een festival in Brabant voor het eerst een XTC-pilletje nam. Het werd ook meteen haar laatste. Ze overleed na een dag dansen, toen ze door een watervergiftiging in coma raakte. Isa werd maar 18 jaar oud.
Het lijkt zo onschuldig, een pilletje hier of daar. Het geeft je net een zetje om wat langer door te gaan, om de grenzen op te zoeken, want dat is toch kicken? Wat kan er nou misgaan? Maar hoe heftig is het als het wel misgaat? Wat er dan gebeurt zie je in de nieuwe vierdelige serie Van de wereld. Familie en vrienden kijken terug op het leven van degene die ze nu zo moeten missen en proberen te reconstrueren wat er nou precies is gebeurd. Daarnaast is het een prachtig monument voor degene die er niet meer is. Wat waren haar dromen, wat wilde ze gaan doen met haar leven? En hoe is het nu voor degene die achterbleven?
Natuurlijk had Isa weleens met haar ouders over het gebruik van partydrugs gesproken, maar ze had het er liever met haar vrienden over. Want iedereen kende wel iemand die een bepaalde soort drugs had gebruikt, de zogenaamde ervaringsdeskundigen. Isa vond het wel spannend om eens te ervaren wat er zou gebeuren als ze op een festival een pilletje zou gebruiken. Samen met haar vriendinnen had ze het er al de hele week over en niet alle meiden durfden er uiteindelijk een te nemen. Isa en haar vriendinnen hadden op internet nog opgezocht waar ze op moesten letten. Dat je van XTC oververhit kan raken, dat je maar een glas water per uur moet nemen of dat je bijna niet meer kan plassen. Dat het weleens echt fout af zou kunnen lopen hadden ze nooit kunnen denken, maar op een gegeven moment voelt Isa zich niet zo lekker en dan gaat het van kwaad tot erger. Uiteindelijk verliest Isa haar bewustzijn en overlijdt ze door complicaties. Haar familie en vrienden blijven verbijsterd achter.
Ik zat er met pijn in mijn buik naar te kijken. Ik heb ook kinderen die naar festivals gaan, dit kan hen of hun vrienden ook gebeuren. Want wie zegt dat jouw en mijn kinderen nooit iets uitproberen? Weten wij veel wat ze uitspoken? Ze zijn (bijna) volwassen hè?!
Wat mij betreft is deze prachtige serie verplichte kost voor iedere jongere die tijdens het uitgaan weleens een pilletje neemt of zou willen proberen.
Van de wereld is vanaf woensdag 3 april wekelijks om 21:20 uur te zien bij BNNVARA op NPO3 of te streamen op NPO Start.