Deze pakjes zijn eigenlijk pure oplichterij

 

Onze lieve collega’s van FavorFlav hebben van eten hun vak gemaakt. Je moet bij deze lekkerbekken zijn voor de beste recepten, geinige weetjes en de laatste eettrends. Willen wij natuurlijk ook van op de hoogte zijn. Vandaag: deze pakjes zijn oplichterij.

 

 

 

Sommige pakjes en zakjes zijn superhandig. Natuurlijk kun je zelf de specerijen voor nasi of bami verzamelen, maar zo’n envelopje waar alles al in de juiste hoeveelheden bij elkaar zit, is best handig. Zelf rendang maken is hartstikke leuk, maar een kant-en-klare boemboe uit de supermarkt scheelt je een rondje door de toko op zoek naar kerimi-noten en vers citroengras, om maar wat te noemen.

 

 

Toevoegen: eieren
Maar sommige pakjes gaan te ver. Wat dacht je van een zakje voor boerenomelet? Op de achterkant staat wat je er verder nog in moet doen: groente en eieren. Wacht even: ongeveer alle ingrediënten voor een boerenomelet, dus? Wat zit er dan eigenlijk in dat zakje, een beetje zout, peper en gedroogde peterselie?

 

 

 Kip-pannetje, zonder kip en zonder pan
Het kan nog gekker: een pakje voor een kip-prei-champignon-pannetje. Zelf toevoegen: kip, prei en champignons, en dan maak je het in je eigen pannetje. Je koopt dus eigenlijk een heel duur pakje saus, want de meeste boodschappen moet je zelf kopen. Het allervreemdste pakje: meringuemix. Wat je nog moet toevoegen: eiwitten. Dus het is eigenlijk een zakje… suiker? En dat voor bijna drie euro, dat is toch te gek?

 

 

0,5 procent asperge
Deze voorbeelden komen van fervent anti-pakjes-kok Karin Luijten, van de website Koken met Karin. Zij schrijft in de krant over populaire zakjes en pakjes, en hoe je die gerechten heel makkelijk zelf kunt maken. Waar Karin zich ook over verbaast: een zakje aspergesoep met 0,5 procent asperge, dat soort. Zij heeft uitgezocht wat er in al die zakjes zit: zetmeel, zout, peper en suiker. En dan nog een verwaarloosbaar snufje van het een of ander, maar meestal niet de ingrediënten die je zou verwachten. ‘Wat is er Thais aan ‘Thaise Kip Siam’ als kenmerkende Thaise smaakmakers als citroengras, vissaus, pepertjes, kokosmelk, koriander en limoen juist schitteren door afwezigheid?’ vraagt ze zich af. Punt voor Karin!

 

 

Geld uit de zak kloppen
Het moest maar eens afgelopen zijn met die onzinnige pakjes, dat vind ik. Een beetje hulp in de keuken kan geen kwaad, maar om van niksvermoedende keukenbeginners geld uit de zak te kloppen voor dit soort flauwekul, dat is gewoon oneerlijk. Kunnen we een sticker maken met: ‘Bevat: 100% onzin’ en die op dit soort producten plakken? Of: ‘Nu met EXTRA bullshit!’? Kijken wie het opvalt. Vast niet de mensen die haastig iets zoeken om vanavond te eten.

 

 

 

 

Door: Redactie FavorFlav