Deze moeder kijkt met gemengde gevoelens uit naar de vakantie

 

Haar zevenjarige dochtertje is nogal dwars.

 

 

 

Een kind dat niet naar de buitenschoolse opvang wil? Dat snap ik echt wel. Een kind dat treuzelt? Welke kind doet dat niet? Een zus die niet op wil passen? Dat kan. Een kind dat weigert zijn billen af te vegen? Ik zou er korte metten mee maken. En over een kind dat niet naar kinderfeestjes wil gaan, zou ik me grote zorgen maken. In de rubriek ‘De opvoedkwestie’ – RTL Nieuws – worden deze en andere issues aan een deskundige voorgelegd.

 

Deze week is de vloer aan moeder Elize die met gemengde gevoelens naar haar vakantie uitkijkt omdat haar dochter van zeven moeite heeft met een nieuwe omgeving, wat zich uit in dwars gedrag. Aan de camping kan het bij voorbaat niet liggen want die is met de grootst mogelijke zorg geselecteerd op leeftijdsgenootjes, zwembaden, animatieteams, een speeltuin en ga zo maar door. Desondanks ziet Elize haar geest al kruipen als de kleine Amy straks bij aankomst totaal overprikkeld raakt, waarna er geen land meer met haar te bezeilen is.

 

Kindercoach Janina heeft daar alle begrip voor en weet raad. Vakantie kan immers knap ingewikkeld zijn voor een kind dat ook nog eens doodop is van het afgelopen schooljaar.

 

Daarbij zijn de verwachtingen hoog gespannen waardoor teleurstellingen op de loer liggen. De coach adviseert daarom om de eerste week van de vakantie sowieso thuis te blijven zodat Amy kan bijkomen van school en zich kan voorbereiden op de camping. Door haar die week te gunnen zal ze hopelijk minder in de weerstand schieten. Want met ontevredenheid heeft dit gedrag volgens de coach niets van doen en het is belangrijk dat de ouders dat willen begrijpen en dat ze Amy’s dwarse buien als ‘signalen van overprikkeling en onmacht’ zien en proberen te achterhalen ‘welke behoefte er achter dit gedrag schuilgaat.’ Amy van zeven zelf haar spulletjes in laten pakken, zal ook soelaas bieden, denkt de coach. Want dat geeft het kind houvast in deze onzekere weken van vakantie waarin alles even helemaal anders dan thuis is.

 

Mocht moeder Elize dit lezen: als de tips van de coach niet helpen, misschien is het dan een idee om Amy de eerste dagen op de camping heel erg in haar sop te laten gaarkoken. Grote kans dat ze volgend jaar de dagen aftelt totdat ze weer mee mag.

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans