In de zomermaanden houden Gooise pubers traditiegetrouw huis in Knokke

 

Ze laten zich er door niemand iets zeggen en het zich nergens aan gelegen liggen.

 

 

 

Knokke is over het algemeen en in de eerste plaats een chique badplaats voor de meer gefortuneerde Belg die graag op stand een weekendje of weekje aan zijn kust verpoost. Alleen in de zomermaanden is Knokke dat niet. In de zomermaanden wordt de rust in Knokke namelijk wreed verstoord door spuugverwende pubers uit het Gooi, omdat die in België al vanaf hun zestiende bier en shotjes mogen wegtikken in het café, terwijl het in Nederland Nix18 is. Omdat ze het thuis best goed gewend zijn en ze in afzien geen zin hebben, wordt er een appartement gehuurd van waaruit ze de beest uit kunnen hangen. Of eigenlijk huurt hun pappa dat appartement omdat een blaag van vijftien, zestien, zeventien simpelweg geen appartement kán huren in Knokke.

 

Hun misdragingen zijn inmiddels zo uit de hand gelopen dat de Nederlandse politie eraan te pas moet komen om het Gooise zootje ongeregeld in toom te houden. De politie in Knokke heeft namelijk tabak van hun grote monden en dreigementen met advocaten. De Nederlandse agenten worden uitgeleend aan Knokke om er te patrouilleren en de scheldende, op straat kotsende, over het paard getilde, blèrende en amok makende pubers in goed verstaanbaar Nederlands tot de orde te roepen.

 

Zouden die Gooise vaders en moeders zich nou echt niet schamen als ze in de krant kunnen lezen over de reputatie van hun kinderen in het chique Knokke? Zouden ze zelfs niet een heel klein beetje achter hun oren krabben en zich stiekem afvragen wat er moet worden van hun kinderen? Ik durf het te betwijfelen. Want volgens dezelfde traditie als er dit jaar door zestienjarigen Gooise kinderen in Knokke wordt gefeest – waardoor er altijd wel vrindjes te vinden zijn om de badplaats samen mee op stelten te zetten – trekt het Gooise pubercircus de volgende zomer, als ze weer een jaartje ouder zijn, richting Albufeira en de zomer daarna naar het Griekse Cherso om samen te vieren dat ze eindelijk achttien zijn.

 

En hun pappies en mammies? Die zouden zich niet een beetje maar heel erg moeten schamen dat hun kinderen geen benul van fatsoen hebben. Want is het niet in de eerste plaats aan ouders om dat hun kinderen aan hun verstand te brengen? Ook, of misschien wel juist, als ze in het keurige Gooi opgroeien?

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans