Deze lockdown wordt anders

 

Dinsdag voelde een beetje als de dag des onheils. Shit was going to hit the fan, je wist vooraf alleen nog niet hoeveel shit.

 

Ik vraag me altijd af in hoeverre het een vooropgezet plan is dat een conceptversie van de routekaart bij de pers belandt. Als een soort thermometer die in de bevolking wordt gestoken, om te zien hoe we gaan reageren. Zo zag ik op Volkskrant in het liveblog een journalist vragen of ‘dit punt al was geweest’ bij de persconferentie, want de journalist in kwestie had blijkbaar instabiele wifi. Dan weet je dat ze daar al veel meer weten dan bij het plebs thuis. Maar een gedeeltelijke lockdown dus, die vanavond om 22:00 uur sharp ingaat. Ik heb besloten dingen anders te doen.

 

1. Dit keer ga ik wel klussen
Ik heb een muurtje geschilderd en een balk gelakt hoor, maar als je bedenkt dat het hele huis nog moet, dan zijn twee slaapkamers een magere score voor een intelligente lockdown.

 

2. Dit keer eet ik mezelf niet door de lockdown heen
En wat ik eet moet minimaal een acht zijn. Geen quesadillas bij één of andere company op zondagmiddag, maar maximaal eens per week goede gangen bij lokale ondernemers.

 

3. Dit keer drink ik minder wijn
Want ik doe mee aan sobertober, dus drinken was sowieso geen optie. Waar ik trouwens weer aan mee doe door de vorige lockdown, dus er moeten cirkels doorbroken worden.

 

4. Dit keer maak ik elke dag een wandeling na de lunch
Het schijnt dat kantoormensen van vijf uur op de derrière per dag naar acht uur zijn gegaan. Nooit geweten dat ik normaal dus zoveel naar de koffieautomaat loop. Een blokje om kan geen kwaad.

 

5. Dit keer doe ik een cursus Grieks
Ik kan je niet uitleggen hoe irritant ik de quarantainers vond die drie studies naast elkaar volgden in de avonduurtjes, terwijl ik alle nieuwe seizoenen uitspeelde op Netflix.

 

6. Dit keer ga ik sporten
Want ook dat is jammerlijk mislukt tijdens de vorige.

 

7. Dit keer gaan we niet hamsteren
Het voelt als gisteren dat ik twee mensjes van achter in de tachtig de laatste courgette op de groenteafdeling mee liet nemen of dat mensen met dure servetten richting wc moesten omdat er geen rol meer te krijgen was. Lange zin in het kort: niet hamsteren.

 

Ik spreek je over een paar weken weer. Vermoedelijk met een quesadilla in het vuistje en een glas wijn in het knuistje. Leer mij mezelf kennen.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans