Deze fout maken we te makkelijk in ons leven

 

Alsof het vannacht was, zo voelt het nog af en toe.

 

Ik liep met maar één drankje op (want ik was een bewust onbeschonken bestuurder) door de straten van Amsterdam in een voor mij vrij nieuw gezelschap, bij een verkeerslicht stapte ik net wat onhandig het stoepje af en ik ging in opgedirkte status tegen de grond. Kak…

 

Dit had ik anders moeten doen, dat is onhandig, zus is stom, zo is knullig. Als ik in iets bedreven ben, dan is het streng voor mezelf zijn. In mijn hoofd kan ik een stomme actie van vijf jaar (!) geleden nog steeds voelen alsof het net gebeurde. Terwijl de ander het al-lang vergeten is.

 

Heftige emoties blijven je het meest bij. Niet gek dus dat gevoelens van schaamte en onzekerheid of angst zich stevig in je geheugen nestelen en je ze makkelijk herbeleeft. Maar vraag het de expert en die zegt meteen dat het één van de dingen is wat succes in de weg staat. Het advies? We moeten stoppen met zo streng zijn voor onszelf. Niemand vond die strenge docent op de middelbare leuk, weet je nog? Bij hem of haar werd altijd gespijbeld, dat moet je nu dus eigenlijk ook gewoon doen.

 

Makkelijker gezegd dan gedaan, want zelfkritiek is een pain in the ass, hoe laat je dat los? Simpel: behandel jezelf zoals je anderen zou behandelen. Zou je al dat gemuggenzift en gezever over een klein foutje of onhandigheidje ook doen tegen je beste vriendin? Nee, natúúrlijk niet, die vergeef je het in een nanoseconde als je het haar überhaupt al kwalijk hebt genomen, wat waarschijnlijk niet eens zo is.

 

Het geeft niet dat je een dagje wacht met stofzuigen of de vaat laat staan, het is prima als je nog een keer eten laat bezorgen deze week, het is oké als je vergeet terug te bellen en die onhandige uitspraak bij die meeting gisteren, die is je collega zelfs alweer kwijt. Je trekt het je zo aan, omdat jij het middelpunt bent van jouw bestaan, waardoor je automatisch denkt dat mensen van alles van je vinden. Dat is dus niet zo en mocht dat wel zo zijn, dan heeft die voorbijganger in je leven echt te weinig te doen in zijn/haar eigen leven.

 

Commentaar geven op jezelf maakt je onzeker, wat weer zorgt voor een neerwaartse spiraal. Vergeef jezelf eens wat vaker en stel je voor wat je je beste vriendin zou zeggen. Is ze oververmoeid? “Neem een dagje vrij.” Blunder gemaakt op haar werk? “Zijn ze alweer vergeten, joh.” Niet naar boksen gegaan? “Volgende week weer een kans.” Een bak ijs leeggegeten bij het kijken van Modern Family? “Moet kunnen.”

 

Het is de truc om het minder streng zijn voor jezelf aan te leren, wat weer zorgt voor minder onzekerheid, wat weer zorgt voor een relaxter leven. En hoe lekker is dat?

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans