Deze 7 Indische gerechten moet elke thuiskok kennen`

 

Ik was zo’n kind dat eigenlijk niks at (er is dus hoop, mensen!) en zo kwam de waardering voor de Indische keuken van de helft van mijn roots pas op latere leeftijd.

 

Toen was het al te laat om mijn omaatje om recepten, keukenadviezen en tips te vragen. Maar een aantal gerechten zijn onlosmakelijk verbonden met de gordel van smaragd, en die horen op het repertoire van elke thuiskok…

 

Grappig genoeg vervormen beelden en herinneringen ook met de tijd, want als ik er langer over nadenk weet ik weer dat zowel mijn oma als mijn moeder heel drukke banen hadden en bijna nooit in de keuken stonden. Toch stond de tafel bij elke bijzondere gelegenheid afgeladen vol met waanzinnige gerechten, met dank aan allemaal lieve tantetjes die wél tijd hadden om al die vlees- en groenteschotels en de zoete Indonesische kue(‘koek’) te maken. Met deze gerechten haal jij ook een beetje Indonesië in huis!

 

Sate ayam
Lekker rokerig van de grill of barbecue; ik heb nog steeds een lievelingsoom die op elk feestje de saté-meester is. FavorFlav’s Marcus Polman mag de titel Ere-Indo dragen voor zijn geweldige recept voor sate ajam met pindasaus.

 

Ayam Opor
Ook een klassieker, dit stoofgerecht van kip met zachte kokos en geurige specerijen. Malse kip in een romige saus, verrukkelijk over witte rijst. Als je met zilvervliesrijst aankomt in een Indische keuken word je weggelachen. Francis Kuijk schreef trouwens een schitterend basisboek over de Indonesische keuken, waar je veel van deze recepten in terug vindt.

 

Gado gado
Één van de vele salades die de Indonesische keuken rijk is, is de vertaling ervan eigenlijk gewoon ‘gemengd’, of ‘gehusseld’. Vanja van der Leeden schreef ook al zo’n schitterend boek, Indorock, en daaruit komt deze moderne gado gado twist op de oerversie.

 

Rendang
Zó lekker en zo rijk, dit rundvleesgerecht. Onze Emma maakt deze ultieme rendang die nu voor ons de standaard is, want hij combineert het beste uit de recepten van meerdere moedertjes. Zoals zij ook zegt: maak ruim van tevoren want de volgende dag(en) is ie nóg lekkerder!

 

Tahu Ketoprak
Nee, dat tweede woord is niet een prutje wat je maar klaar moet maken als je het keto-dieet volgt; je spreekt het uit als kuh-tòh-prak. Het gerecht is weer een ontzettend lekker vega gerecht, rijk genoeg om als complete maaltijd te zien. Ja, met witte rijst uiteraard!

 

Sambal goreng telor en boontjes
Ik zal het niemand doorvertellen als je deze saus voor sambal goreng telor (gekookte eieren) maakt in een dubbele hoeveelheid en dan de volgende dag ook gebruikt voor gekookte of gestoomde sperziebonen. Twee vliegen in één klap! En dat is gezien de tropische aard van dit alles dan weer heel toepasselijk.

 

Pisang Goreng
Inkoppertje misschien, maar zo verslavend lekker. Heerlijk zo op je bord naast de andere gerechten (Indo’s eten ze niet als dessert), maar prima als jij gewoon zin hebt ze over een paar bolletjes goed roomijs te draperen en verder met rust gelaten te worden. Selamat makan!

 

Door: Redactie FavorFlav