Deze 5 fouten in de ochtend maken je dus zo moe

 

Herken jij die middagdip als geen ander? Dan heb ik wellicht de oorzaak gevonden: je ochtendritueel.

 

 

Nee hoor, vandaag geen preek over hoe laat je naar bed zou moeten gaan, hoeveel uur slaap je lichaam nodig hebt of waarom om 5.00 uur opstaan je wel of niet succesvoller maakt, maar een paar supereasy tips na het afgaan van die verdomde wekker. Ik zeg: zeker het proberen waard *gaap*. Komen ze:

 

Skip het snoozewerk
Kijk, daar ga ik dus meteen zelf de mist mee in. Ik snooze m’n leven lang al. Het liefst twee, drie, vier keer. Maar hoe lekker die paar extra minuten slaap ook voelen, je lichaam wordt er allesbehalve wakkerder door. Het zit namelijk zo: juist wanneer je je slaap alsmaar blijft verlengen raakt je slaapcyclus compleet in de war. En dat is dus precies wat we niet willen, want dankzij die verwarde cyclus ben je de rest van de dag niet vooruit te branden.

 

Weg met die telefoon
Ja hoor, daar ben ik dus ook alweer hartstikke guilty aan. Iedere ochtend met je slaperige ogen naar je telefoon grijpen om vervolgens meteen op je onbeantwoorde appjes te reageren, Instagram-feed door te spitten en de eerste werkmail te checken. Geen goed idee dus. De stroom van berichten die zowel positief als negatief kunnen zijn kan je lichaam in een bepaalde staat van paniek brengen. Dat hoef je niet per se door te hebben, maar kan je later op de dag ervaren als een gestrest of vermoeid gevoel. 

 

Heter is zeker niet beter
Word jij zonder hete douche niet wakker? Mispoes. Een te warme staal brengt je meteen weer terug naar dromenland. Hitte geeft het signaal aan je zenuwgestel dat je spieren mogen ontspannen en je hartslag naar beneden mag, oftewel precies het tegenovergestelde van wat wakker worden voor je lichaam inhoudt. Dus wil je echt wakey wakey worden? Dan is een koudere douche dé oplossing, die zorgt er namelijk voor je dat je een extra dosis adrenaline en endorfine aanmaakt waardoor je extra veel energie en een opgewekt gevoel krijgt. Dus ik zeg: laten we met een paar graden cooler beginnen, jongens, alle beetjes helpen, moe-ha.

 

But first… Geen koffie
Slaat jouw wekker zo ongeveer gelijk met het moment waarop je koffiemachine aanspringt? Slecht idee. Kijk, natuurlijk hebben we koffie in de vroege ochtend nodig en die ga ik je ook zeker niet proberen te ontnemen, maar dat eerste kopje koffie kun je misschien wel iets uitstellen. Bij het wakker worden maakt je lichaam namelijk cortisol aan, een stof die je alerter maakt en werkt als een soort natuurlijk cafeïne. Gooi je daar achteraan meteen een shot koffie, dan verstoor je de aanpak van die cortisol. Dus sta je tussen 7.00 en 8.00 uur op, probeer jezelf dan eens rond 10.00 uur te trakteren op een eerste capi op kantoor.

 

Een not so fancy ontbijtje
Verlaat jij je huis ook net iets te vaak met een not so fancy ontbijtje on the go? Van een gezond ontbijtkoekje tot mueslireep of energiereep; dat zijn niet de beste keuzes om je drukke dag mee te beginnen. Dit soort producten zitten namelijk bommetjevol suikers, waardoor je een korte energiepiek krijg om vervolgens hartstikke in te kakken. Probeer eens een breakie met fruit, eiwitten en complexe koolhydraten. Wedden dat dat je goed gaat doen?

 

Bron: Glamour

 

Door: Lilian Brijl

Afbeelding van Lilian Brijl