Denk je dat je alles voor elkaar hebt…

 

Blijken de jaren tussen je 63e en 65e de ‘hongerjaren’ te zijn

 

 

Je denkt dat je alles goed voor elkaar hebt, qua centjes. Zeker voor ‘strakjes’, wanneer je (bijna) met pensioen gaat.

 

Armoedegrens
Maar dat blijkt tegen te vallen. Want juist tussen ons 63e en 65e zouden we in Nederland ‘hongerjaren’ hebben. Rond die leeftijden heb je relatief gezien het minst te besteden. In geen enkele leeftijdsgroep is het aantal lage inkomens zo groot. Dat komt doordat veel 55-plussers het moeten doen met een uitkering, omdat ze hun banen zijn kwijtgeraakt in de crisis. En een nieuwe baan vinden lukt niet. Een laag inkomen heb je volgens het CBS als je 1020 euro netto per maand als alleenstaande te besteden hebt.

 

En helaas hebben steeds meer mensen rond hun 63e er last van. Ze zijn werkloos geraakt door de crisis en leven dus van weinig. Kans op meer inkomen is er ook niet. Eén op de negen 63-plussers leeft in armoede en de meesten leven al 4 jaar of langer in armoede. Dat is zorgwekkend. Je wilt natuurlijk rustig genieten van die dagen en je niet druk maken om elke cent die je uitgeeft. Om nog maar te zwijgen over de kosten die er bij extra zorg komen kijken, die misschien nodig is bij het ouder worden. Er is met zo’n maandbedrag net genoeg geld om van te eten en te wonen, maar geld voor verjaardagen, vakanties en familiebezoekjes buiten de eigen woonplaats, is er niet. 

 

Waar
De meeste lage inkomens zijn overigens te vinden in Rotterdam. Na deze stad volgen Groningen en Amsterdam. Hier belanden relatief gezien steeds meer inwoners en gezinnen onder de armoedegrens. En van alle zestigers in ons land, heeft maar liefst 12 procent een laag inkomen. Dat zijn geen gezellige cijfers nee. Voor een echtpaar met drie kinderen gaat het om rondkomen van maximaal 2100 euro netto in de maand, en 1370 euro voor een alleenstaande vader of moeder met één kind. Het is tot aan je 67ste dan best bikkelen. Zodra iemand de pensioenleeftijd bereikt, krijgt diegene namelijk een volledige AOW-uitkering. Dan is er gelijk een stuk minder kans op armoede. Het is geen vetpot misschien, maar niet elk dubbeltje hoeft op zijn kant. 

Natuurlijk zijn er ook jonge volwassenen met een laag inkomen. Maar slechts bij 2 procent van deze jongeren met weinig inkomen is dat langdurig. Alleen dus bij zestigplussers die werkloos zijn, is de kans op langdurig weinig geld te hebben het grootst. Pfoe. Nou, we hopen maar dat iedereen echt merkt dat geluk niet om geld draait. Of om een dure tas, een avond in een chic restaurant of een vakantie naar de tropen. En geluk haalt uit elkaar, uit je naasten, uit je gezondheid, uit jezelf. Hoe oud of jong je ook bent.

 

FEITEN OP EEN RIJ

  • Wie tussen de 55 en 65 jaar oud is, loopt het meeste risico om langdurig in armoede te leven.
  • Zodra mensen met pensioen zijn, daalt dit risico weer
  • Je leeft in armoede als je langer dan 4 jaar achter elkaar een laag inkomen hebt.
  • 65-plussers hebben het minste risico op langdurige armoede

 

 

Door redactie Franska.nl