Decemberstress

 

 

Ik las vandaag ergens een quote van Loesje: ‘Decemberstress; een kerstkaarsje met een burn-out’. Daar moest ik wel om lachen, maar oh wat heeft Loesje gelijk.

 

 

 

Voor veel mensen zijn de feestdagen niet bepaald relaxed. Door al die mooi plaatjes in de media wordt de lat natuurlijk wel heel erg hoog gelegd. En omdat de feestdagen gezellig horen te zijn, kan het soms best een tikkie tegenvallen als het allemaal wat minder soepel verloopt dan je had gehoopt.

 

kapot boos kerstkoekje

Tussen je werk, je huishouden en je kinderen door moet je al die boodschappen voor het kerstdiner doen. Dan zal je net zien dat er nergens meer een beker crème fraîche te krijgen is. En dan moet alles ook nog Insta-proof zijn. Want natuurlijk moeten de foto’s van jou in je nieuwe outfit en je geweldige zes-gangendiner gepost worden, zodat je vriendinnen zien dat je heel goed bezig bent.

 

Terwijl je nu eigenlijk liever in je huispak op de bank wil zitten met een grote kop soep-uit-een-zak, moet je voor iedereen kadootjes kopen. En dan heb je ook nog een afspraak bij de kapper. Maar je bent al zo moe van al je werk dat nog voor de kerst af moet. Je moet dus al die (kerst)ballen in de lucht zien te houden en maar hopen dat je niet onder de druk bezwijkt.

 

Tijdens de feestdagen mis je de mensen die niet meer in je leven zijn vaak net een beetje meer. En voor sommigen onder ons zijn deze dagen best wel eenzaam. Omdat je vaak te veel eet en drinkt, te weinig beweegt en niet veel buitenkomt, groeit je schuldgevoel en word je er niet vrolijker op.

 

Om al die stress een beetje te verminderen kun je ervoor kiezen om het roer dit jaar eens om te gooien. Het zal je verbazen hoeveel mensen de feestdagen ook maar lastig vinden. Je bent vast niet de enige die er misschien een beetje tegenop ziet. Wat kan jou het schelen dat je met je uitgroei op je hoofd aan tafel zit. En een minder ingewikkeld kerstdiner is net zo lekker hoor. Misschien kun je stiekem kiezen voor een kant-en-klaar soepje waar je gezellig wat verse peterselie overheen strooit? Maak het jezelf gewoon niet te moeilijk.

 

En als je er echt geen bal aan vindt… Besef dan dat de feestdagen ook weer voorbijgaan. Voor je het weet is het 1 januari en kun je weer fris en fruitig aan een nieuw jaar beginnen.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit