De zonnebank: een slecht idee of valt het mee?
Hoe zit het nou écht, met dat ‘onschuldig’ onder de zonnebank duiken voor een bruine tint in die barre wintermaanden?
Van die onderwerpen waar eeuwig over wordt gediscussieerd en waar íedereen een mening over heeft. Je hebt de deskundigen, natuurlijk ook de liefhebbers en daar lijnrecht tegenover de pessimisten. Maar hoe zit het nou écht, met dat ‘onschuldig’ onder de zonnebank duiken voor een bruine tint in die barre wintermaanden?
Allereerst: het verschilt per mens en dus per huidtype wat een zonnebank precies met je doet. De een kan er beter tegen dan de ander. Het is dus sowieso niet gemakkelijk vast te stellen of een zonnebank ontzettend gevaarlijk is en of het wel door de beugel kan, zo nu en dan. Maar er is veel onderzoek naar gedaan en inmiddels zijn er een aantal boeiende feiten bekend.
Niet gaan
Laten we eens beginnen met de nadelen, die we overigens vaker om onze oren krijgen dan de voordelen. Uv-straling is schadelijk voor je huid. En niet zo’n beetje ook. Je huid schiet in de ‘beschermingsstand’ zodra het wordt blootgesteld aan zonlicht – of aan het licht van de zonnebank. Je huid maakt een pigment aan dat melanine heet. Ofwel: het bruine kleurtje, waar de meeste liefhebbers het allemaal om doen. Maar eigenlijk is ‘bruin worden’ helemaal niet gezond, want het laat juist zien dat je huid beschadigd is. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt keer op keer dat er een verband is tussen (vaak) onder de zonnebank gaan en melanomen, de agressiefste vorm van huidkanker. Ook zijn er verbanden gevonden tussen andere vormen van huidkanker en bezoekjes aan de zonnebanken. Naast deze vormen van huidkanker, zou het zonnen je ogen flink kunnen beschadigen: overmatig gebruik van ‘het bankje’ kan leiden tot permanente schade aan je ogen. Daarnaast krijg je sneller (en meer) rimpels als je vaak onder de zonnebank ligt. Door de uv-straling vermindert namelijk de elasticiteit van je huid en droogt je huid uit.
Of toch wel gaan
Goed, dan de voordelen. Want die zijn er óók. Je lichaam maakt namelijk vitamine D aan als je onder de zonnebank ligt en dat is in de winter wel welkom, aangezien we daar hebben in de donkere maanden een tekort aan hebben. In de zomer niet, dan krijgen we dit via het gewone daglicht genoeg binnen. Vitamine D draagt bij aan sterke spieren en soepele gewrichten, een goed immuunsysteem en volgens deskundigen kan het zelfs klachten van een depressie verminderen. Daarnaast is het kunstmatige zonnen soms goed voor huidproblemen en kunnen puistjes, pukkels en acné hierdoor verdwijnen. Ook helpt het tegen ‘echte’ verbranding. Als je een kuurtje in de salon opbouwt en zo stap voor stap meer pigment aanmaakt, dan is de kans minder groot dat je verbrandt als je weken later in de echte felle zon zit.
Is de zonnebank dan beter voor je dan in de echte zon liggen? Nee. Eigenlijk is allebei gewoon niet goed voor je. Niet voor niets dat de Wereldgezondheidsorganisatie in 2009 de zonnebank als ‘kankerverwekkend’ heeft geclassificeerd. Daarmee zit de zonnebank in dezelfde categorie als sigaretten en asbest. En toch gaan er veel mensen regelmatig onder liggen.
Net zoals we in de zomer massaal met onze koppies op het strand liggen, handdoek aan handdoek, om die verse stralen mee te pakken. Eigenlijk ook geen goed plan dus, als je rimpelvrije gezicht je lief is. Het enige verschil tussen de echte zon en de ‘nepzon’ is dat je de sterkte van de zonnebank kunt controleren en de sterkte van de echte zon niet. Dat maakt dat mensen vaker verbranden in de echte zon – waar ze vaak ook uur na uur in liggen – dan onder de zonnebank. Uiteindelijk is verbranden het slechtste wat je huid kan gebeuren.
Als je dan toch gaat…
• Check altijd of een bank zowel uv-A als uv-B stralen afgeeft. Als je alleen uv-A stralen hebt dan is dat nog gevaarlijker voor de huid. Door uv-B kan je huid zich op een natuurlijke manier wat beter beschermen.
• Draag altijd een brilletje om je ogen te beschermen. Ja, het staat suf, maar echt, het is nodig.
• Ga nooit te vaak en nooit te lang – hoe vaak en hoe lang precies, verschilt per persoon. Ga nooit zonnebanken als je huid nog verbrand is van de echte zon of van een eerder zonnebankbezoekje. Vaker dan eens in de twee weken is sowieso niet aan te raden.
• Drink na afloop en vooraf genoeg. Zo kan je lichaam zich herstellen en ga je uitdroging tegen. Dit zorgt weer voor minder kans op rimpels en lijntjes.
• Ga in de zomer minder dan in de winter. Dan heb je namelijk al gewoon te maken met echt zonlicht, en teveel van iets is nooit goed. En vitamine D vind je ook in vette vis en in vlees en eieren, mocht je het echt nodig hebben.
• Smeer je altijd in met een SPF-crème, maar onthoud dat je alsnog kunt verbranden als je het te bont maakt. Zonnebrandcrème verricht geen wonderen, helaas.
Door redactie Franska.nl