Dit weekend ging de klok een uurtje vooruit: in de nacht van zaterdag op zondag was het om 2 uur plotseling 3 uur. Maar wat merken we daar nou eigenlijk van?
Nou, best een heleboel, eigenlijk. Want zowel mensen als dieren zijn massaal van slag door dat ene uurtje. Het betekent voor veel mensen een ochtendhumeur, want opstaan, als dat al niet je favoriete bezigheid is, is extra lastig de komende dagen. Zeker voor avondmensen is het eventjes doorbijten en is in slaap vallen moeilijker dan normaal. Dit zorgt ervoor dat mensen moe op het werk zitten en minder productief zijn. En wij zijn niet de enige die last hebben. Zelfs voor huisdieren is het lastig, want ook voor hen verandert opeens het vaste moment van de wandeling of van het eten krijgen.
Dat je korter slaapt en wat slechter slaapt de komende dagen brengt bovendien allerlei gezondheidsrisico’s met zich mee. Een verstoorde nachtrust? Dan kun je je de hele dag rot voelen, je immuunsysteem kan van slag zijn en je kunt je er een beetje gaar en sloom door voelen. Je geheugen is minder goed en je bent minder effectief.
Waarom hebben we dan een zomertijd? Als je in hetzelfde land van oost naar west kijkt, dan zie je dat mensen in het oosten 38 minuten vroeger naar bed gaan, omdat het daar korter licht is. We letten als mensen dus uiteindelijk nog minder op de klok dan op het daglicht, vandaar dat er zoveel voorstanders zijn van de zomertijd. Nu blijft het immers langer licht ’s avonds. De wintertijd is overigens de gewone, echte tijd. De zomertijd hebben we zeven maanden van het jaar, de wintertijd vijf maanden.
Jetlag
Wat dan wel de vraag is: voel je je ook zo als je naar Londen vliegt, en dus ook een uurtje tijdverschil hebt? Een jetlag is een verstoring van het slaap-waakritme. Als je meerdere tijdszones doorgaat, dan heeft je lichaam extra lang nodig om hieraan te wennen. Als je naar Londen vliegt vanaf Amsterdam, dan ga je ook een uurtje terug in de tijd. Maar omdat dit overdag gebeurt, dus niet tijdens je slaap, valt het wel mee met de jetlag-gevoelens daarna, zeggen ze. Je zult de volgende ochtend misschien iets lastiger opstaan en ’s avonds nog wat langer willen opblijven, maar een echte jetlag is het niet te noemen. Omdat de zomertijd ’s nachts in gaat, hebben we daar als mensen zeker in die dagen daarna last van, omdat je slaapritme wordt verstoord.
Tips om je lekker te voelen met de zomertijd:
- Slaap in het weekend niet langer dan 1,5 uur uit. Als je nog langer uitslaapt dan normaal, dan krijg je er doordeweeks nog meer last van
- Maak gebruik van het daglicht, dus zodra het licht is buiten, zorg dat je dat ook echt op je lichaam eventjes voelt. Ga de deur uit!
- Doe geen middagdutjes
- Eten met veel proteïnen houdt je wakker, eten met veel koolhydraten erin maakt je slaperig. Dus eet ’s avonds en ’s ochtends deze dagen extra slim
Door: redactie Franska.nl