De winter viel dit jaar op 26 februari

 

Als Pasen en Pinksteren op een dag vallen mag je een wens doen. Zo zat het toch? En als de winter op een dag valt? Dan mag je volgens mij wel meer wensen doen. Ik heb er wel een paar. In willekeurige volgorde:

 

Zeg…, weer. Of kun je niet praten tegen het weer? Ach, ik probeer het gewoon. Zeg, weer, mag ik je even een klein adviesje geven? Als je je de hele winter niet aan de afspraken houdt, en uiteindelijk de winter gewoon op één dag afwerkt, dan kun je de rest van die vaste afspraken nu ook wel loslaten. Laat het ‘maart roert z’n staart’ dan ook maar zitten. En ‘april doet wat ie wil’ is ook echt zo ontzettend vorige eeuw. Doe maar gewoon twee lekkere rustige lentemaanden met af en toe een terrasweekendje en hier en daar een terrasdagje tussendoor. Leuk voor de tuin ook. En als er dan toch regen moet komen, doe dat dan maar ’s nachts. Sorry, lieve mensen die ’s nachts werken en er doorheen moeten. 

 

Zo. Dat was wens één

 

En dan nu wens twee (ik zei al, willekeurige volgorde). Kan dat coronavirus s.v.p. snel overgaan? Want ik word er knap nerveus van. En op een of andere manier vertrouw ik de aanpak in Nederland niet. Komt volgens mij door de manier waarop we voorgelicht worden. Een briefje dat ineens opduikt in een programma, terwijl de patient waar het om gaat al een dag eerder op twitter vermeld werd. ‘We hebben genoeg geïsoleerde ziekenhuiskamers…’ Een minister die niet zo handig is in communiceren. Een man die carnaval gevierd heeft en ‘toen niet besmettelijk was’. Nu ineens nog twee mensen die gecarnavald hebben in Tilburg, maar bij andere kroegen zijn geweest.. jongens… hoe denk je dat dat gaat met carnaval? En trouwens, onthoud jij elk kuchje en niesje dat je doet? Hoezo vinden de mensen van het RIVM de aanpak in Italië om dorpen af te sluiten of, zoals in Duitsland, scholen te sluiten geen voorbeeld voor een aanpak die wij hier zouden kiezen? Wat voor ervaring hebben ze er dan mee? ‘Bij twijfel niet inhalen’ hanteer ik altijd op de snelweg. Kan het RIVM ook niet zo’n soort tactiek toepassen? En dan deze uitspraak voortdurend: ‘Er overlijden voornamelijk oudere mensen aan.’ Ja? En? Is dat niet erg dan?

 

Wens drie

 

Kunnen de schrijvers even ophouden met boeken schrijven die ik perse wil lezen? Heel even maar? Ik krijg het anders niet bijgelezen. Nu weer het nieuwste boek van Barbara van Beukering: ‘Je kunt het maar één keer doen’. Waarin ze ons aanzet na te denken over de manier waarop we sterven. ‘Er bestaat geen blauwdruk voor een goed sterfbed, maar je kunt je er wel degelijk op voorbereiden.’ Ik geef direct toe, geen lichte kost voor de vroege maandagmorgen, maar zo goed dat dit boek er is. En dat je een boek kunt schrijven over zo’n onderwerp en er dan nog een ‘pageturner’ van weet te maken ook, chapeau Barbara! Ik heb er zelfs Jules Deelder voor opzijgelegd. Gelukkig kan ik drie boeken tegelijk door elkaar heen lezen zonder in de war te raken.

 

Wens vier

 

Dat iedereen dit boek van Barbara koopt en er iets aan heeft. Net als ik.

 

Wens vijf

 

Dat er meer mensen ‘tegel eruit, plant erin’ doen. Ik zeg: vier tegels eruit, struik erin. Of twaalf tegels weg en een boom erin. Want het is zo leuk, die flierefluitende vogeltjes. En die zitten dus bij voorkeur op struiken en bomen. Niet op asfalt en stenen. Ik geef toe dat ik zelf ‘gras eruit, paadje erin’ heb gedaan, anders loop ik voortdurend blubber het huis binnen, maar zeker nog 99,9 procent van m’n tuin is groen. En dat kun je horen ook. Je hoeft niet eens m’n adres te hebben, je kunt gewoon op het gefluit afgaan. Heerlijk vind ik dat. Ik probeer het ook altijd op te nemen. Als je goed luistert hoor je het misschien. Ben er namelijk niet voor naar buiten gegaan, gewoon door het raam heen opgenomen met m’n telefoon. Hoor maar:

 

 

Ik geef onmiddellijk toe, er is geen geluidstechnicus aan me verloren gegaan. En? Heb jij nog wensen? Gooi ze eruit. Wie weet werkt het. Ik lees ze zo wel.

 

Een heel mooie week gewenst. (Ha! Nog een wens op de valreep.)

 

 

PS. Nog een dingetje…niesen in je elleboog… Heb je wel eens iemand zien niesen terwijl de zon van achteren op hem scheen? Dat proest wel iets breder dan de gemiddelde elleboog… gaat er volgens mij lekker aan twee kanten langs.

 

Liefs

Franska

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska