De week van Janny

 

Een rare week afgelopen week, een week waar ik het niet al te uitgebreid over wil hebben, als je begrijpt wat ik bedoel. Gewoon uit eerbied en liefde voor die persoon.

 

Dus ik vertel je over iets wat ik ook gedaan heb, namelijk de kaasmarkt in Gouda openen, samen met de burgemeester, en daarna de beste Goudse kazen voor de award 2019 keuren.

 

Goudse kazen keuren in Gouda, dat zal je niet verbazen. Nou wordt er in Gouda zelf helemaal geen kaas gemaakt, maar wel in de omgeving. En omdat de kazen al zo’n zeshonderd jaar in Gouda werden verhandeld zijn de zo kenmerkende kazen, die eruitzien als een wagenwiel, Goudse kaas gaan heten. Een naam die trouwens niet beschermd is, wat ik persoonlijk heel erg jammer vind, omdat ‘Gouda kaas’ nu overal ter wereld gemaakt mag worden. Er is sinds een aantal jaar wel een kleine bescherming: Gouda Holland. Kaas met het Gouda-Holland-label moet gemaakt zijn van Nederlandse melk, volgens het typerende recept en minstens vier weken in Nederland gerijpt zijn. 

 

 

 

We mochten als jury twee soorten kaas proeven om te beoordelen: ‘light’-kazen en belegen 48plus-kazen. Ik ben dol op kaas en heb met veel genoegen geproefd. Maar waar let je nu op, zul je je afvragen. Ten eerste het uiterlijk. Nou moet ik erbij zeggen dat we, keurig zo als het hoort, uitgeboorde stukjes kaas kregen, een beetje van de grootte en dikte van een asperge. Al eeuwenlang wordt de kaas zo door keurmeesters beoordeeld. Omdat je in de kaas boort tot bijna het midden van de kaas heb je een goed zicht op die kaas, want het kan dat hij langs de rand iets verder doorgerijpt is dan in het midden. Zo kun je ook goed de kleur en structuur beoordelen. Na het uiterlijk is geur belangrijk. En natuurlijk de smaak. Past de smaak bij wat je verwacht van bijvoorbeeld een light- of belegen kaas? Hoe is het mondgevoel, is dat aangenaam, zacht of plakkerig? Je wilt geen rubberachtige kaas, wat bij light-versies wel een risico kan zijn. Daarnaast moet de kaas een goede balans hebben tussen zoet, zout en zuur. Hoewel het allemaal écht goede kazen waren vond ik het fijn om te ervaren dat je wel degelijk verschillen kunt proeven. En weet je wat zo grappig was?  Nhaan was mee en ook zij had een voorkeur. Nu dicht ik haar geen ontwikkelde smaakpapillen toe, maar wel een heel goede neus. En zij had een lichte voorkeur voor de meest aromatische kaas. Maar als je haar de kans geeft eet ze alle kazen hoor, light, belegen of jong, maakt niet uit, want ze is er dol op. Nee, ze krijgt het zelden, maak je geen zorgen, ik weet dat er zout in zit en ja, er stond een grote bak water voor haar in de Waag.

 

Ik heb overigens nog twee dingen geleerd daar in Gouda: dat de markt er heel gezellig is, met het spel van handjeklap en alle marktkramen (en proef dan ook de Goudse kaaswafels. Degene die ze bedacht heeft deed ook ooit mee aan De Nieuwe Lekkerbek en ik ben fan!). Het tweede dat ik leerde is, dat als je een bel moet luiden, je niet moet trekken aan het koord, maar moet slingeren. Het is maar dat je het weet, hè!

 

De lekkerste Goudse belegen light werd Calora 18% Pikant van Veldhuyzen Kaas. Zilver was voor Roemer Light 35+ gerijpt van Van der Heiden Kaas (geen familie hoor). Vergeer Gouwenaar Light 35+ Pikant was goed voor Brons. In de categorie Goudse jongbelegen 48+ ging de felbegeerde eerste prijs naar Klaver Kaas van Vandersterre. Zilver was voor de Bonck van Blesckens van De Graafstroom, en Holland Master van Royal Friesland Campina kreeg Brons.

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden