De voordelen van een glas wit, rood en bubbels

 

Dit weekend proost ik voor tien, twintig tot fortysomething. Ik heb dus wat te vieren.

 

En dat is reden voor een feestje, dacht ik zo. Het wordt groots gevierd, met glitterjurken, hoge hakken en een bar vol bubbels. En daarna gaan we enthousiast aan de witte wijn, met daarna misschien een glas rode wijn toe. Dat zette me aan het denken. Niet alleen piekerde ik al over hoe ik die kater de day after ga aanpakken. Maar ook dacht ik: stel, ik drink deze drie dranken op één avond. Is dat slim? Oké, slim is het nooit. Maar kan ik het beter bij één gezellige keuze houden?

 

Eh, ja. Dat zit zo. Rode wijn is niet zo heel goed voor de lijn. In een groot glas zitten namelijk gemiddeld 123 calorieën. Witte wijn is goed voor 100 calorieën, dus mocht je op de kilo’s letten en dit jaar eens niet uit je wintertrui willen knappen, dan kies je in plaats van voor rouge voor blanc. Maar er is altijd baas boven baas, ook in de wereld der proosten, ja. Champagne zit er lekker onder met 79 calorieën per 100 milliliter. Plus: je drinkt er kleinere glazen van, scheelt ook. Daar kun je lekker mee blijven klinken dus.

 

Dus wat dan het gezondste is, niet alleen naar de calorieën kijkend? Goed, alle alcoholische traktaties zijn misschien niet opperbest voor je lijf, maar ja, soms heb je nu eenmaal iets te vieren. Zo gaan die dingen in het weekend. Het staat niet alleen het gezelligst, een beetje bubbelen is ook nog eens een slim plan als je een beetje fit wilt blijven. Champie bestaat voor een deel uit rode en witte druiven, dus in principe heb je qua antioxidanten dan het beste of both worlds. Zelfs je bloedvaten kunnen hierdoor gezuiverd worden, blijkt.

 

 

Een praktischer voordeel aan de bubbels is, eh, dat het bubbels heeft. Door het koolzuur in het drankje drink je er minder snel van, waardoor je niet alleen wat langer op het feest kan blijven zwieren en minder snel dronken wordt, maar waar je dus ook een iets blijere lever aan overhoudt.

 

En hoe zit het met de suikers? In een glas rode wijn zitten 4,5 gram suikers en in een glas droge witte wijn maar 0,9 gram. Maar in sommige champies zit nul gram suiker. In sommige champies dan weer heel veel, wel 20 gram, maar dat is een kwestie van goed kiezen dus. De Extra Brut is de beste keuze.

 

Goed, die rode wijn drink wel een keertje rustig op de bank en die witte wijn ook. Bubbels it is, dit weekend. Past ook wel het beste bij die hysterische glitterjurk, nietwaar? 

 

Door: Redactie Amayzine.com