De vaatwasser inruimen: wie kan dat nou niet?

 

Ongeacht wie er gelijk heeft, zijn er regels voor het inruimen van de vaatwasser en daarvan zijn noch alle mannen noch alle vrouwen op de hoogte.

 

Over het simpel inruimen van een vaatwasser wordt dus heel wat gekibbeld. Zo zijn er types die gerust vinden dat een pleeborstel in de afwasmachine kan, terwijl anderen zelfs twijfelen over een wijnglas en dat uiteindelijk toch maar liever met de hand afwassen. En waar de een vindt dat schoteltje onderin moeten, vindt een ander precies het tegenovergestelde. Het bestekrekje is ook steevast onderwerp van discussie, want moeten de messen en vorken met de scherpe kanten naar boven of juist naar beneden? En is het nou echt wel handiger om messen bij messen en vorken bij vorken in een apart vakje te zetten?

 

Vaatwasdiscussies zijn er zat en daarbij valt het op dat mannen zich net zo druk maken als vrouwen. Al denken mannen het gelijk aan hun kant te hebben omdat zo’n apparaat toch iets technisch heeft, terwijl vrouwen het denken te winnen op praktisch inzicht. Ongeacht wie er gelijk heeft, zijn er regels voor het inruimen van de vaatwasser en daarvan zijn noch alle mannen noch alle vrouwen op de hoogte.

 

Inruimen voor beginners

 • Voorspoelen of schoonvegen?
  Voordat een bord wordt ingeruimd spoel je het natuurlijk eerst even lekker schoon onder de kraan. Nee dus, want niet handig. Je moet het bord afvegen met een stuk keukenrol in plaats van het onder de kraan houden. Een machine meet namelijk de vervuiling in het water en bij voorgespoelde borden denkt ie dat er geen viezigheid van de borden komt en er dus nog aangekoekte restjes zijn die weggepoetst moeten worden. Om dat voor elkaar te krijgen gaat ie langer of warmer poetsen, waardoor hij er langer over doet.
 • Bestek naar boven of naar beneden laten wijzen?
  Hier geldt als regel dat de punten beter naar boven kunnen wijzen (de lepels ook) en de grepen naar beneden. Aldus kan het water er namelijk makkelijker langs stromen en wordt het bestek schoner en droogt het ook mooier op.
 • Glazen boven of onderin?
  Glaswerk gaat inde bovenste lade. Want onderin is de sproeidruk groter – beter voor borden – waardoor het glas ook kan gaan schuiven en beschadigt.
 • Sproeiarmen
  Moeten vrijuit kunnen sproeien, dus niet blokkeren, maar dat weet natuurlijk iedereen al.
   

Inruimen voor gevorderden
De echte vaatwasspecialist kijkt naar het type vlek en de waterstromen. In het centrum van de machine, onder de sproeiarmen, is de waterkracht immers groter en dat is vooral gunstig voor koolhydraatrijke producten als tomaat en aardappel. Aan de zijkanten blijft water langer hangen, waardoor wasmiddel beter kan inwerken en dat is weer handiger voor borden met veel eiwitresten, die juist even moeten weken.

 

Behalve als je het nieuwste van het nieuwste in huis hebt. Want de vuilsensor van de moderne machines bepaalt zelf of je vaat al schoon is en de meest luxe exemplaren herkennen zelfs al vet- en zetmeelresten.

 

 

 

Bron: Quest

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans