De ultieme hamburger
Groot geluk schuilt soms in simpele dingen, zoals deze ultieme hamburger, die ook nog eens simpel te maken is.
Het gehakt breng je alleen op smaak met peper en zout. Er gaat geen bacon op, geen ei, wel tomaat, sla, augurk en een plak cheddar smeltkaas. En jawel, dat mag gewoon een goedkope plak zijn; de friszure saus met sweet pickle relish en het vlees zijn de ster. Sweet pickle relish kun je halen bij sommige toko’s of Amerikaanse winkels, of je maakt het heel makkelijk zelf – dat recept geven we je ook meteen.
Zo maak je het
- 500 g rundergehakt
- peper en zout
- 125 ml mayonaise
- 1 el ketchup
- 1 el Dijon mosterd
- 2 el sweet pickle relish
- 1 snuf knoflookpoeder
- 1 snuf paprikapoeder
- ijsbergsla
- de grootste tomaat die je kunt vinden
- 1 augurk
- 4 plakken cheddar smeltkaas
- 4 brioche hamburgerbroodjes
- zonnebloemolie om in te bakken
- boter
Zo maak je de sweet pickle relish
- Hak 1 komkommer in hele kleine stukjes, meng met 1 gesnipperde witte ui, breng op smaak met zout en laat ca. 3 uur in een zeef uitlekken.
- Doe in een schone theedoek en knijp er zo veel mogelijk vocht uit.
- Breng 125 ml natuurazijn, 30 g suiker en een snuf zout aan de kook tot het iets gereduceerd is, ca 3-4 minuten.
- Voeg de komkommer en ui toe en laat ca. 2 minuten meekoken.
- Meng 1 tl Maizena met 1 tl water en voeg toe, laat zachtjes ca. 1 minuut indikken.
- Schep over in een koude bak en laat helemaal afkoelen.
Zo maak je de ultieme hamburger
- Verwarm de oven op 180 graden. Verdeel het vlees in vier gelijke delen. Vorm het vlees met je handen in burgers. Zet apart.
- Meng de mayonaise, ketchup, mosterd, sweet pickle relish, knoflookpoeder en paprikapoeder. Zet apart.
- Snijd de broodjes open en besmeer beide kanten licht met boter. Verwarm ca. 5 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn. Dit kan eventueel ook in een koekenpan.
- Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en breng de burgers aan beide kanten op smaak met zout en peper. Bak de burgers ca. 3 minuten aan een kant, draai om en bak nog 3 minuten aan de andere kant voor een medium garing. Leg in de laatste 30 seconden de kaas op de burgers, doe een kleine scheut water in de pan en doe het deksel op de pan. Zo smelt de kaas het allerbest.
- Besmeer de broodjes met de saus, leg daarop een plak ijsbergsla en een plak tomaat (of twee, als je kleinere tomaten hebt). Haal de burger uit de pan en leg op het broodje, maak af met een augurk en doe het broodje dicht.
Tip: Vraag de slager om gehakt van halslappen voor je te draaien voor burgers met het ideale vetpercentage. Als je het dan toch voor het zeggen hebt: grof gedraaid is beter dan fijn.
Wijntip: Kendall-Jackson Vintner’s Reserve Summation Red Blend, 2014
Wat te drinken bij een all American burger? Een all American wine! En net als het broodje hamburger uit dit recept is opgebouwd uit verschillende ingrediënten, geldt dat ook voor deze wijn, een blend van acht uiteenlopende druiven. Het merendeel syrah en merlot, aangevuld met onder andere de in California populaire druiven zinfandel en petit syrah, en kleine percentages petit verdot, malbec, cabernet sauvignon en ietsje pietsje carignan. Het levert een fruitige en weelderige wijn op, fris genoeg om weerstand te bieden tegen de Sweet pickle relish, stevig genoeg om z’n mannetje te staan bij het vlees. Let’s make wine-pairing great again!