De ultieme gehaktbal

 

In het FavorFlav-kookboek De 100 beste gerechten die je gegeten moet hebben geven zij jou al hun geheimen over hoe je de echte classics maakt. Van rendang tot carbonara tot de meest sappige gehaktbal.

 

Dit heb je nodig:

  • 4 el boter
  • 1 ui, gesnipperd
  • 450 g kalfsgehakt
  • 50 g kalfsniervet, fijngehakt
    (slager)
  • 10 g bladpeterselie, fijngehakt
  • 2 tl mild paprikapoeder
  • 1 el grove mosterd
  • 2 tl worcestersaus
  • 1 ei, geklutst
  • 50 g paneermeel
  • 1 tl zout
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 350 ml kalfsbouillon

 

Benodigdheden:

  • Keukenthermometer (optioneel)

 

Grootmoeders gehaktballen, wie kent ze niet? Waarschijnlijk draaide de jouwe ze van varkensgehakt of half-om-halfgehakt, terwijl háár overgrootmoeder voor kalfsgehakt ging. Net als wij overigens, want gemengd met wat kalfsniervet zorgt dat voor een verdomd smakelijke en sappige bal.

 

Bereidingswijze
1. Verhit 1 eetlepel boter in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de ui in 4 minuten glazig. Meng in een kom het kalfsgehakt met de ui, het kalfsniervet, de bladpeterselie, het paprikapoeder, de mosterd, de worcestersaus, het ei, het paneermeel, de knoflook en het zout.

 

 

Vorm met natte handen 4 grote ballen van het mengsel. Laat de gehaktballen minimaal 1 uur rusten in de koelkast.

 

2. Verhit de overige boter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de gehaktballen in 5 minuten rondom goudbruin. Draai het vuur laag, voeg de kalfsbouillon toe en stoof de gehaktballen met het deksel op de pan in 40 tot 45 minuten gaar. De gehaktballen zijn perfect gegaard bij een kerntemperatuur van 72 °C.