Deze chique dames doen niet zo chique

 

Ken je dat programma ‘Steenrijk, Straatarm’ waarin twee families een week lang van huis, budget en leven ruilen? Ik vind dat altijd bijzondere televisie. Het is eigenlijk een soort ‘aapjes kijken’

 

Afgelopen keer was het weer raak. Alleenstaande moeder Angeline mocht samen met haar twee dochters haar kleine huurwoning een week lang verruilen voor het mega-appartement in hartje Oud-Zuid van de vriendinnen Nynke en Marcia. Een wijk waar de happy few van Amsterdam wonen in prachtige ruime en luxehuizen.

 

Angeline wist niet wat ze zag toen ze de deur van het huis van de twee vriendinnen opendeed. Volledig onder de indruk van alle luxe liep ze rond. Met haar dochters in haar kielzog. Als ze samen het potje met weekgeld dat ze deze week mogen uitgeven tellen, een bedrag van acht-tien-hon-derd euro (!) barst ze in tranen uit. Ze houdt haar dochters stevig vast en zegt dan dat zij deze rijkdom weliswaar niet hebben, maar dat ze wel elkaar hebben en daarom ook rijk zijn.

 

De vriendinnen Nynke en Marcia voelden zich weer terug in hun oude studentenhuis. In een kleine plakkerige keuken en een rommelige woonkamer gevuld met oude meubeltjes die niet echt bij elkaar passen. Nogal een verschil met hun eigen huis in Amsterdam dat ze voor een week hadden achtergelaten.

 

Hun weekbudget was helaas bijzonder laag. Vijfenzeventig euro…Daar moesten ze dan ook nog een feestje voor organiseren en kwam de moeder van Angeline nog een avondje mee-eten. Het was natuurlijk niet zo chique hoe lacherig Nynke en Marcia daarover deden, want voor Angeline is het helaas dagelijkse kost. Die wist dan ook niet wat haar overkwam toen ze al lunchend en shoppend de week door rolde.

 

Veel kijkers ergerden zich aan de Amsterdamse luxepoezen als ze een lijstje opnoemen van dingen die ze (een weekje) niet kunnen doen. Maar ik vind dat de dames uit Oud-Zuid toch wel een compliment verdienen. Want ze hebben het hele huis van Angeline schoongemaakt en opgeruimd. Ze organiseerden een gezellig feestje, waar ze echt wel plezier in hadden. En de moeder van Angeline kreeg ook nog een extra hapje mee voor de volgende dag. Allemaal van dat budget van die zeventig euro.

 

En laten we eerlijk zijn, als je aan dit programma meedoet weet je dat je bakken kritiek over je krijgt. Wamt linksom of rechtsom, je doet het toch nooit goed in de ogen van de kijkers.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit