De tv-oorlog is begonnen

 

Wie wint? Matthijs, Eva of Beau?

 

Nou, eigenlijk is Martien Meiland

 

de winnaar met 1.239.000 keiharde kijkers, maar gisteravond was vooral de opening van het praatseizoen. Matthijs was terug na een lange en minstens zo verdiende vakantie, Eva dieselde door en Beau had zijn debuut met zijn eerste, echte, solo talkshow. Dus ik ben er eens even goed voor gaan zitten.

 

Matthijs is Matthijs is Matthijs, lijkt elk jaar weer een vleugje charmanter te worden en is in staat een klein onderwerp als het redden van een hond (was wel een bijzonder verhaal, dat wel) tot primetime-waardige content te tillen en om een ongekend ingewikkeld verhaal over cyberaanvallen in Iran te vertalen naar een John Grisham-boek. Ik snapte het nog steeds niet, maar spannend bleef het. En geef me Henny Vrienten (hij wordt de huisband van dit seizoen! Uitroepteken is in dit geval gelegitimeerd) en ik ben zoet. Die 1,2 miljoen kijkers (Matthijs beet in de hielen van Martien) begreep ik dus helemaal.

 

Dan Beau. Je weet: ik houd van Beau. Omdat hij durft. Alles. Ook plat op zijn gezicht vallen hoort daar bij. Of de mogelijkheid daartoe. Hij bleef niet veilig rechts rijden, maar opende met een ingetogen monoloog en eindigde met een lied waarmee hij zichzelf ook nog eens op de korrel nam. Decor was een huwelijk tussen Jensen en Seth Meyers. Ik begreep de bank best, maar dan weer niet waarom een deel van de bank een fauteuil was en de rest dan weer bank. Dus waarom zat Theo Hiddema zo op het stoelgedeelte van de bank en zat Thierry Baudet daar dan weer naast? Ik weet dat hapjes op tafel bij een talkshow net zo nutteloos zijn als een elektrische deken in de tropen, maar dat mokje van Thierry stond er toch wat karig bij naast dat bistrot-glaasje wijn van Theo. Afijn, kniesoor, kniesoor, zeiksnor. Van Beau houd je en dat bleek uit de reacties op Twitter en ut de kijkcijfers. 650.000 kijkertjes schoon aan het haakje. Dat had Art ook. Als hij drie dagen bij elkaar optelde.

 

Tussendoor zapte ik naar Eva. Die draait al de hele zomer door, maar gisteren moet voor haar ook spannend zijn geweest met die twee types die ook hun hengel in de vijver wierpen. Maar haar tafeltje zat vol, hoor. Met Sven Kockelmann, Dries Roelvink (hoe heerlijk dat Eva hen door elkaar haalde en daar zelf ook intens hard om moest lachen, ik kreeg meteen visioenen van Sven in een gele heupslip), Wopke Hoekstra, Sjinkie Knegt en Joost Vullings. Het ging ergens over zoals altijd, en het duiden van de Baudet-Otten-saga vond ik geloof ik spannender dan het poëtische toontje van Baudet zelf.

 

Eva eindigde dan weer 100.000 kijkers boven Beau.

 

Het seizoen is geopend en onze avonden zijn gevuld. 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach