De tranen­trekker

 

Ik weet dat het nep is en toch moet ik huilen. En ieder jaar trap ik er weer in. Die reclamemakers weten precies hoe ze me moeten raken. Niet altijd, maar soms maken ze echt een juweeltje.

 

Heb jij m al gezien? De reclame voor de oudejaarstrekking van de staatsloterij?

 

Wat is ie zielig hè… de tranen biggelden over mijn wangen. Maar hoe kan dat nou? Het is toch maar een commercial?

 

 
De Amerikaanse neuropsycholoog en onderzoeker Paul Zak ontdekte dat je lichaam extra cortisol en oxytocine aanmaakt als je naar een succesvol reclamefilmpje kijkt. Hij heeft meer dan tien jaar onderzoek gedaan naar de aanmaak van deze hormonen en weet er inmiddels alles van.

 

Als je naar zo’n zielig filmpje kijkt maakt je hypofyse eerst het stresshormoon cortisol aan, zodat je op het puntje van je stoel gaat zitten. Daarna maakt de hypothalamus in je hersenen oxytocine aan. Dit zogenaamde knuffelhormoon zorgt ervoor dat je je makkelijker openstelt voor bepaalde gevoelens.

 

Je hersenen zijn dan dus een beetje in de war en maken geen onderscheid meer tussen de werkelijkheid en zo’n tranen-trekkend reclamefilmpje. Met als gevolg dat dit enorm op je gevoel inspeelt en je heel veel sympathie voor zo’n sneu hondje krijgt. En misschien ook wel meteen een staatslot wil kopen.

 
‘Ha, kassa!’ denken die handige reclamejongens dus. Maar dat is niet altijd het geval. Paul Zak kwam er na lang onderzoek achter dat het verhaal van de succesvolste commercials steeds volgens dezelfde formule is opgebouwd.

 

1. Eerst word je verteld wie de hoofdpersonen zijn; Frekkel, een klein en lelijk hondje en zijn baasje, die het niet breed heeft.

2. De spanning van het verhaaltje wordt door een serie van gebeurtenissen opgebouwd; het baasje van hondje Frekkel koopt een staatslot bij de sigarenboer. Het baasje droomt van een toekomst met alleen maar mooie dingen in zijn leven.

3. Dan is er een climax die het noodlot van de hoofdrolspeler verandert; Frekkel denkt dat hij niet meer goed genoeg is voor zijn baasje en loopt verdrietig van huis weg. 

4. Vervolgens wordt de plot duidelijk; Frekkels baasje is heel verdrietig en gaat naar hem op zoek.

5. Tot slot, daar is ie dan, de traan; wat een opluchting als Frekkel wordt gevonden en wordt thuisgebracht. De eerlijke vinders mogen het staatslot hebben.

 

Poeh hé! Van schrik aai ik mijn Takkie nog een beetje extra op zijn koppie en slaak een zucht van verlichting. Morgen niet vergeten om een staatslot te kopen. En een extra lekker kauwbotje voor mijn hond. Stel dat ie wegloopt. Ik moet er niet aan denken…

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit