De tip om tijd langzamer te laten gaan

 

Even serieus: hoe kan het dat het alweer 2023 is?

 

 

 

Je kan mij niet wijsmaken dat 2020 drie – ik herhaal: drie – jaar geleden is. Ondertussen begin ik anekdotes van dat jaar nog steeds met de woorden: ‘dat had ik laatst ook’. Laatst? Zeg maar gerust meer dan een kwart decennium geleden. Oké, dat is misschien wat overdreven omschreven, maar ik kan niet de enige zijn die de tijd bizar snel vind gaan. Onderzoek wijst dan ook uit dat hoe ouder we worden, hoe sneller de tijd aan ons voorbij vliegt. Lekker dan. Gelukkig is er volgens datzelfde onderzoek wel wat te doen aan dit fenomeen, namelijk: het doen van nieuwe dingen.

 

Onderzoekers zeggen dat onze perceptie van tijd alles te maken heeft met de hoeveelheid aandacht die we aan een moment besteden, en de mate waarin we onszelf onderdompelen in een ervaring. Als kind is alles nieuw, waardoor we alle aandacht hebben voor de situatie waarin we ons bevinden, wat er dus voor zorgt dat de tijd langzamer lijkt te gaan. Zodra we ouder worden, schakelen we meer over op de automatische piloot en verdrinken we in onze gewoontes, waardoor de tijd dus sneller lijkt te gaan. Klinkt logisch, maar hoe kan je deze truc toepassen op je eigen leven? Dat kan op twee manieren.

 

Grote veranderingen en bucketlist momenten
Denk na over wat je allemaal nog wil doen in je leven. Een grote reis maken? Bungeejumpen? Een carrièreswitch maken? Doe het nu! Het actief waarmaken van je dromen en doelen geeft je leven de opschudding die het nodig heeft om de dagelijkse sleur te doorbreken en laat de tijd langzamer gaan. Dit is dan ook de reden waarom je nog precies weet wanneer je een mooie vakantie hebt gehad, maar niet meer weet wat je vorige week dinsdag hebt gegeten. De dagelijkse sleur maakt één grote waas van de tijd, terwijl grote, nieuwe dingen de tijd gevoelsmatig even laten stilstaan omdat je daar je aandacht wel bij móet houden. Onderzoeker dr. Ros Knight zegt dat deze aanpak absoluut werkt, maar niet altijd even praktisch is. We kunnen namelijk niet allemaal ons leven in één keer omgooien.

 

Hobbyhoppen en het vermijden van gewoontes
Klinkt het veranderen van je hele leven als een iets te grote stap? Kleine veranderingen kunnen ook een groot verschil maken. Probeer bijvoorbeeld zoveel mogelijk hobby’s uit. Kleding maken, het nemen van muziekles of schilderen; bedenk waar jouw creatieve hart blij van wordt en begin met hobbyen. Het vermijden van gewoonte kan hier ook bij helpen. Als je altijd op zoek blijft naar kleine nieuwigheden in je leven, voorkom je eentonigheid en routine, waardoor je de tijd gevoelsmatig afremt. Dr. Knight zegt hierover dat het vermijden van gewoontes zo simpel kan zijn als het niet herhalen van recepten voor het avondeten, het nemen van een andere wandelroute dan normaal of het thuislaten van je oortjes als je op pad gaat. Dankzij deze kleine veranderingen hou je je aandacht meer bij het moment waardoor de tijd wordt uitgerekt en een jaar niet meer zal voelen als één grote waas van routine en sleur. Het is het proberen waard!

 

Bron: The House of Wellness 

Door: Redactie Amayzine.com