De strandvakantie

 

 

Ingeborg en haar vriend zijn hard aan vakantie toe. Ze hebben een vliegreis naar Portugal geboekt waar ze drie weken met hun gezamenlijke kinderen vakantie willen vieren. Maar of dat doorgaat?

 

 

‘Ik sta op zolder de was te vouwen als mijn telefoon gaat. Ik zie het nummer van Eric, mijn ex-man, oplichten maar neem niet op. Ik voel de energie uit mijn lichaam wegsijpelen als ik aan het gesprek van vanmorgen denk.

 

De afgelopen maanden heb ik het aardig voor mijn kiezen gehad. Ik werk in een verzorgingshuis waar we door corona met een verschrikkelijke situatie te maken kregen. Veel bewoners overleden of waren erg ziek en dat heeft een enorme wissel op me getrokken. Ik ben zo moe en wil gewoon drie weken in de zon aan het strand liggen en verder niks.

 

Mijn vriend denkt er net zo over en daarom hebben we samen een vliegvakantie naar Portugal geboekt. Zijn zoon en mijn dochters gaan ook mee en hebben er heel veel zin in. Alle reden om een heleboel voorpret te hebben. Maar mijn ex zet een flinke streep door dat plezier.

 

Hij wil namelijk geen toestemming geven om mij met onze kinderen naar het buitenland te laten vertrekken. Hij vindt het veel te gevaarlijk dat ik op vakantie wil terwijl de wereld midden in een pandemie zit. Zo zei hij het tegen mij. Dat ik mezelf bloot wil stellen aan die ziekte moet ik zelf weten, maar onze dochters wil hij beschermen en daarom gaat hij niet akkoord.

 

Natuurlijk hebben mijn vriend en ik gekeken naar de situatie in de verschillende vakantielanden. Turkije viel al snel af omdat de situatie daar nog steeds code oranje heeft, maar toen we van de week boekten konden we nog overal aan de Portugese kust terecht. De coronahaarden zitten in de grote steden, maar daar hoeven wij alleen te zijn als we aankomen op het vliegveld.

 

De afgelopen jaren deed Eric nooit moeilijk als ik de meiden mee wilden nemen op vakantie naar het buitenland. Maar hoe vaak ik Eric vanmorgen heb uitgelegd dat het echt wel veilig is om in Portugal vakantie te vieren, hij houdt zijn poot stijf en wil me niet laten gaan. Terwijl hij ook met de kinderen op vakantie gaat. Weliswaar in Nederland, maar ook hier kun je het virus oplopen.

 

Zonder Eric’s handtekening op het toestemmingsformulier mag ik onze minderjarige dochters niet meenemen. Nu kan ik het wel op de spits drijven en een zaak bij de rechter aanspannen om die getekende verklaring toch te krijgen, maar dat kost tijd en proceskosten. Ik vind het echt bespottelijk dat Eric zo dwarsligt en dat er blijkbaar voor over heeft.

 

Dat ik alleen maar een paar weken in de zon wil relaxen met mijn vriend en onze kinderen vindt hij geen argument. De vertrekdatum komt steeds dichterbij. Maar of ik straks echt met mijn dochters op het strand kan zitten, daar durf ik op dit moment echt niet meer op te rekenen…’