De schoon­dochter files

 

Stiekem hoop jij dat jij de belangrijkste vrouw in het leven van je zoon blijft. Maar als je een schoondochter hebt, welk type is dat dan?

 

 

1. De slijmjurk die de moeder claimt

Ze bezorgt je op Moederdag bloemen en kookt, nog voordat het eigen kind de kans krijgt. Meestal is dit niet de beste vriendin van je dochter. Deze schoondochter heeft ook de neiging om de gezinstradities te veranderen en ineens Vaderdag bij haar thuis te vieren.

 

 

2. Het metamorfose-type 

Sinds zoonlief met haar is heeft hij zijn leven en zichzelf veranderd. Zijn huis geurt zelfs naar potpourri. 

 

 

3. Het schuchtere schaap

Deze schoondochter komt nooit, maar dan ook nooit los. Ze is al acht jaar met je zoon, maar je hebt nooit meer dan beleefdheden uitgewisseld. Haar trouwens nooit zien lachen, nooit zien huilen. Er is niks op aan te merken, wat ook gewoon een beetje irritant is.

 

 

4. De meestermanipulator 

Het duurt even voor je dit type doorhebt, maar dan breekt de dag aan dat ze anders is dan ze vertelt. Natuurlijk gelooft je zoon haar. En als hij je belt, dan fluistert ze op de achtergrond commentaar of dingen die hij eigenlijk tegen jou had moeten zeggen.

 

 

5. De slechte huisvrouw

Ze kan nog geen ei bakken, weet niet hoe het koffiezetapparaat werkt en in het slechtste geval verbrandt zelfs een gekookt ei onder haar begeleiding.

 

 

6. De ik-weet-alles-beter-schoondochter

Eigenlijk vindt ze jullie niet meer bij de tijd, alles kan volgens haar makkelijker en ze vindt het dubieus dat je niet op vakantie gaat naar Japan, maar naar je oude vertrouwde stulpje in Toscane. De pannen staan onder in de kast volgens haar reuze onhandig en dat filterkoffieapparaat voelt onder haar blik prehistorisch. Ze verandert en zet alles het liefst naar haar hand.

 

 

7. De discussie-schoondochter

Een diner niet gediscussieerd is een diner niet gegeten. Dit doet ze het liefst tot drie uur ‘s nachts of totdat de borden rammelen van de ruzie. Je doet er verstandig aan om het niet te wagen een spelletje op tafel te zetten, want ze past ook in de categorie ik-wil-alles-winnen.

 

 

8. De doe-vooral-geen-moeite schoondochter

Want zij doet alles voor je. Als je niet uitkijkt gooit ze nog even je wasje in de trommel, jaagt ze je de keuken uit en brengt ze je flessen weg. Heel lief, maar wat aan de betuttelende kant.

 

 

9. Het mag-ik-even-vangen type

De schoondochter die je auto leent en met een lege tank terugbrengt, het presteert om altijd op de wc te zitten als de rekening in het restaurant moet worden betaald en het kerstdiner bij haar thuis kostentechnisch toch graag even wil verrekenen per hoofd van de familie.

 

 

10. De schoondochter-met-kind

Blijk je ineens al vier jaar oma te zijn, waar je best even aan moet wennen. ‘Hallo, Mag ik me even voorstellen? Ik ben de moeder van je kleindochter.’ Hoe leuk ze ook is, het blijft even schakelen.

 

 

11. De schoondochter waar je voor wil zorgen 

Dit is het meisje waar je heel graag voor wilt zorgen, omdat ze een moeilijk leven heeft gehad. Je wil haar op schoot nemen, een extra kopje thee geven en je ziet jezelf ineens cacao door warme melk roeren.

 

 

12. De dochter die je gehad zou willen hebben

Vooruit, misschien laat ze een ei aanbranden, maar ze gunt jou en je zoon jullie moment samen. Leven en laten leven is haar devies. Dit is de schoondochter waar je ontzettend van zou balen als het uitging.

 

 

13. Het had er één van mij kunnen zijn

Ze past als een handschoen in je gezin, doet je denken aan hoe jij vroeger was óf je man en valt ook weer in de categorie owee-als-dit-maar-niet-uitgaat. Dit prent je je zoon meer wel dan niet in, maar verder bemoei je je natuurlijk nergens mee.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans