De perfecte kaas­plank

 

Met een goed kaasplateau scoor je met zero inspanning eeuwige roem, mits je voor ieder wat wils op de plank hebt. 

 

 

Krijg je vanavond eters en wil je eens niet afsluiten met die eeuwige dame blanche of chocolademousse? Met deze gouden regels zet jij vanavond de perfecte kaasplank op tafel. Het enige wat je nog even doen moet is met dit lijstje langs de kaasboer en het bakkertje om de hoek. Oh en uh, niet geheel onbelangrijk: de slijterij.
 
1. Hoeveelheid
Kies maximaal vijf kazen. Minder mag natuurlijk ook, maar meer hoeft absoluut niet. Iets met keuzestress en ruimte. Kazen mogen elkaar namelijk niet raken.
 
2. Samenstelling
Zorg er in ieder geval voor dat je een kaas uit iedere kazenfamilie hebt. Dat betekent: een harde, een blauw geaderde, een witschimmel, een roodschimmel en een geitenkaas op de plank.
 
3. Rijpheid
Geef bij je kaasboer aan wanneer je de kaasplank serveert. Bij een zachte kaas is het bijvoorbeeld belangrijk dat deze rijp is op het moment dat ie de plank op gaat.
 
4. Plank
Kies een houten plank waar je de harde kazen goed op kunt snijden. Zorg er ook voor dat je voor ieder kaasje een eigen mesje hebt.
 
5. Temperatuur
Haal je kazen op tijd uit de koelkast zodat deze goed op temperatuur zijn op het moment van serveren. Maar zorg er ook voor dat ze niet te lang liggen, dan gaat je kaasje namelijk zweten en dat wil je niet.
 
6. Wijn
Nu zul je waarschijnlijk sneller naar een glas rood of zelfs een portje grijpen bij die plank, toch kun je net zo goed, of misschien zelfs beter, een lekker glas wit serveren. Zeker bij geitenkaas komt witte wijn beter tot zijn recht. Rode wijn is vaak overheersend, wat ten koste gaat van je kaas. Als je tóch liever voor rood gaat, zorg dan voor een lichte variant als een Pinot Noir of een Beaujolais.
 
7. Zoetje
Zorg dat je bij je kaasplank een zoetje serveert om tussen de kazen door te neutraliseren. Bijvoorbeeld een chutney, trosje druiven of een vijgen-/dadelbroodje.
 
 
 

Door redactie Amayzine