De perfecte borrel­plank (in een hand­omdraai)

 

“Ik houd ontzettend van het borrelmoment. Op ons bootje, aan de keukentafel of in de gezellige steigerhouten tuinhut die mijn man Thijs in de achtertuin heeft gebouwd.”

 

Omdat ik ook heel erg van aankleding houd, kan ik ook kwartetten met borrelplanken. Ik heb ze letterlijk in alle soorten en maten. Rond, rechthoekig, van hout, Marokkaans. Ik kies er een die past bij het moment, het seizoen, de hapjes die ik serveer en hoe mijn pet staat.” 

 

Weinig werk

“Een aangeklede borrelplank hoeft niet veel tijd te kosten. De styling doet al een hoop, dus zorg dat je een gezellige, grote plank hebt waar je alles op kunt serveren en uitstallen. Omdat een borrel een ontspannen moment samen is, houd ik er ook van om de plank een beetje nonchalant te “dressen”. De crackertjes leg ik los op de plank, naast de druiven en de stukken mooie kaas. Paar bakjes met smeersels erbij, wat noten en olijven. Meestal maak ik zelf een of twee dingen, de rest kun je prima kopen.”

 

 

Pesto à la Judith

“Ik vind het wel altijd leuk om iets zelf te maken. De humus bijvoorbeeld (al kun je die natuurlijk ook heel lekker bij een Turkse of Marokkaanse winkel kopen), of de pesto. De klassieker is met basilicum, olijfolie, Parmezaanse kaas en pijnboompitten. Soms varieer ik met een eigen recept met koriander, olijfolie, een pepertje, oude kaas en cashewnoten. Even in de keukenmachine en je hebt een heerlijke net-even-anders-pesto.” 

 

Soepje toe

“Niets gezelliger dan een borrel zonder einde. Omdat je daarna echt geen behoefte meer hebt aan een enorme maaltijd, serveer ik dan vaak nog een klein soepje. Nu in de herfst bijvoorbeeld een pompoen- of paddenstoelensoepje. Dat doe ik dan in zo’n leuke kom van Urban Nature Culture met een gezellig gouden schaaltje. Leuk servet erbij en klaar ben je.”

 

 

Tipje toe

“Kaarsen zijn knus maar natuurlijk ook best gevaarlijk, vooral als er kinderen of honden in de buurt zijn. Bij Action, Hubo en op meer plekken verkopen ze echt geweldige nepkaarsen waarvan het lichtje echt heen en weer beweegt en die een ontzettend gezellig licht geven. Ook leuk om daar te zetten waar je normaal natuurlijk nooit een kaars zet, bijvoorbeeld naast wat boeken in een kast. Je kunt ze zelf met een timer installeren zodat de kaarsen al “aan” zijn als je je huis binnenkomt. Na acht uur gaan ze vanzelf weer uit. Fijne zaterdag en proost!”

 

Meer Judith? Volg haar op @judithdeklijn

 

Judith de Klijn ken je waarschijnlijk als presentatrice van TV Woonmagazine waar ze naast Jan des Bouvrie jaren interieuradvies gaf. Inmiddels is ze interieurstylist en kun je met al je huisgerelateerde vragen bij haar terecht. Op Franska.nl vertelt ze je elke week hoe je je huis nog gezelliger kunt maken.