De overgang uitstellen? Met wel twintig jaar?

 

Dat willen we allemaal wel! Of toch niet?

 

 

Je maakt een afspraak met de gynaecoloog voor een operatie waarbij een stukje weefsel van de eierstok wordt weggehaald om in te vriezen. Op latere leeftijd, zeg wanneer de menopauze begint, wordt het weefsel teruggeplaatst op een plek waar bloedbanen samenkomen, in de oksel bijvoorbeeld. Door de transplantatie komt de hormoonproductie weer op gang, wordt de overgang uitgesteld en kun je zelfs nog kinderen baren op je ouwe dag. Enige voorwaarden: je moet je voor je veertigste voor de ingreep melden en je moet diepe zakken hebben – de operatie kost zo’n zeven- tot tienduizend euro. 

 

Ik zeg kost een paar centen maar dan heb je ook wat! Geen nachten wakker liggen vanwege ‘ik heb het zo warm’, geen lijf dat uitzakt waar je bijstaat, geen huilbuien op niks af, geen crisis tussen de lakens, geen hartproblemen, botontkalking, gewrichten die het af laten weten of wat dan ook. Kortom: geen groot verval en algehele malaise op je vijftigste maar pas op je zeventigste. Daar teken je toch voor – ervan uitgaande dat je leeftijd en bankrekening geen roet in het eten gooien? 

 

Klinkt als science fiction, maar is het niet. Want deze technologie wordt al heel wat jaartjes met succes toegepast bij kankerpatiënten, om na hun ziekte de vruchtbaarheid weer te herstellen. 

 

Is er een maar? Ja, die is er, volgens deskundigen. Want wanneer je eierstokweefsel terugplaatst bij vrouwen boven de vijftig, heeft dat een hoge oestrogeenspiegel tot gevolg. Die hoge spiegel heb je weliswaar nodig om zwanger te worden, maar heeft ook een schaduwzijde. Meer kans op trombose bijvoorbeeld, een vergroot risico op borstkanker, en bij vrouwen met slechte bloedvaten een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

 

Zoveel deskundigen zoveel meningen. Want aan de andere kant wordt er wel erkend dat vrouwen in de overgang wel degelijk baat kunnen hebben bij een hormoonbehandeling – denk aan behandelingen met pillen, gels en injecties. En is het ook een gegeven dat sommige vrouwen de reguliere hormoontherapieën niet verdragen. 

 

 

Waardoor het juist voor deze groep een uitkomst zou kunnen zijn om de overgang met bovengenoemde ingreep uit te stellen. Zeker als het vrouwen betreft die al vroeg gebukt gaan onder het juk van menopauze.

 

Lang verhaal kort? Dat er een tijd aankomt waarin we de natuur te slim af zijn en we de hormoonhuishouding naar onze hand kunnen zetten, is welhaast zeker. Maar tot die tijd zit er voor de meesten van ons nog niets anders op dan doormodderen. Want dat is het.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans