De onweerstaanbare rozenkelim

 

Sonja: Wie kent ze niet, die vrolijk gekleurde kelims met ontelbaar veel bloemen? Ineens waren ze er en nu zijn al niet meer weg te denken. Een mooie kelim op de vloer zorgt absoluut voor een woweffect. Maar wie heeft hier nu eigenlijk voor gezorgd?

 

 

Het was mei 2003 toen Jeroen en Ebru tijdens hun vakantiereis verliefd werden op het toen nog vrij onbekende Turkse schiereiland Datca. Niet veel later kochten ze er een oude olijffabriek die na jarenlang verbouwen hun tweede huis werd: Villa Olivio.

Tijdens een van de klusweekenden ontdekte Jeroen in de buurt een donker winkeltje met oude kleden. Tussen de stapels lagen zo’n tweehonderd rozenkelims: oude kleden uit Moldavië met grote bloemen in allerlei kleuren.  

 

Sprong in het diepe

De rozenkelims lieten Jeroen niet los. Als bij een volgend bezoek blijkt dat ze allemaal verkocht zijn aan de grote veilinghuizen Sotheby’s en Christie’s houdt niets hem meer tegen. Na een voorzichtige start en wat ervaring rijker was Jeroen klaar om in het diepe te springen. Zijn leverancier stuurde zestig kelims in consignatie en hij zorgde voor een website. Met daarnaast advertenties op Marktplaats en een aanmelding voor de Woonbeurs in de RAI ging het snel. Dat was in 2010.

Rozenkelim werd al snel opgemerkt door stylistes die de kleden veel gebruikten voor fotoshoots en shoppingpagina’s. In die tijd was ik zelf als woonstylist altijd op zoek naar nieuwe ideeën. De kleden van Rozenkelim waren vernieuwend, uniek en ontzettend fotogeniek. Met de naamsbekendheid zat het inmiddels wel goed en nadat de kelims ook via de website gekocht konden worden ontstond er een ware verkoopexplosie. Twee jaar na de start van Rozenkelim.nl nam Jeroen ontslag als key-accountmanager bij Dell. 

 

Wat verklaart het succes?

 De kleden die verkocht worden zijn tussen de 30 en 80 jaar oud en behouden hun waarde. Eigenlijk zijn ze veel meer waard dan de 600 à 700 euro die ze ervoor vragen. Voor dat geld worden ze hersteld, schoongemaakt en getransporteerd. Wil je weten hoe dat eruitziet klik dan hier. En niet geheel onbelangrijk, iedere kelim is uniek. Naast deze kelims is het assortiment inmiddels aangevuld met patchwork kleden, vintage vloerkleden, berber vloerkleden uit Marokko, antieke Perzische tapijten en sinds kort ook vintage look vloerkleden. De kleden, behalve de replica’s, hebben allemaal een aantal dingen gemeen: ze zijn uniek en ze zijn oud. Dit varieert van 5 tot soms wel 150 jaar oud. De gekleurde kelims zijn een feestje om naar te kijken, echte eyecatchers in je huis. Hou je meer van rustige kleuren, dan is daar inmiddels ook genoeg keuze in. In dit filmpje verteld Jeroen het verhaal achter Rozenkelim. Mooi om te zien hoe een ‘goed gevoel’ uit kan groeien tot een succesvol bedrijf.

 

 

Sonja Balfoort heeft een grote liefde voor interieur, food en garden. Ze is dol op magazines en reist graag. Sonja is getrouwd en heeft twee kinderen.

Fotografie: Rozenkelim, David Cleveland, Anthropologie