Máxima, de nieuwe serie van Videoland, is even verrukkelijk als potsierlijk

 

Wat maakt deze serie dan zo onweerstaanbaar?

 

 

 

 

Dat laatste vooral vanwege de uitgebreide seksscènes, die – dat dan weer wel – helemaal voldoen aan de wensen van deze tijd, in die zin dat Máxima volledig aan haar trekken komt, en Willem-Alexander het haar op meerdere manieren naar de zin probeert te maken. Niks geen ouderwets gebonk en gesteun maar vrouwvriendelijke vrijpartijen waarbij we ons koninklijk paar op meerdere manieren het stof uit het matras zien kloppen. Maar eeehhh…. willen we dat als het over deze twee gaat? Iets meer suggestie en een beroep op onze eigen verbeeldingskracht had mijn persoonlijke voorkeur gehad. Wat dat betreft hadden de makers best nóg iets meer naar The Crown mogen kijken. Want dat die serie de grote inspiratiebron is geweest wordt niet eens geprobeerd te verbloemen. Zelfs het intro, met het inzoomen op in dit geval een glazen kroon, is een bewuste verwijzing.

 

Subtiel en genuanceerd is dat wat we op basis van de eerste twee afleveringen hebben kunnen zien misschien niet. En toch staan we te trappelen van ongeduld om de komende vier afleveringen te bingen. Wat niet mogelijk is, omdat er onuitstaanbaar genoeg maar eentje per week vrij wordt gegeven. Wat maakt deze serie dan zo onweerstaanbaar?

 

  • De koning. Had ons Oranjeopperhoofd maar een fractie van het sexappeal van Martijn Lakemeijer, dan hoefde het koningshuis nooit meer te piekeren over zijn populariteit. Lakemeijer is net iets te lekker om op Willem-Alexander te lijken maar zijn moves op de dansvloer zijn precies zo houterig en lachwekkend.

 

  • Het accent van Delfina Chaves. Net zo charmant als dat van de echte Máxima en ook haar timbre is perfect. Sowieso heeft deze actrice dezelfde magnetische werking als onze koningin. Die glunderende ogen, die verleidelijke glimlach, ze is onweerstaanbaar.

 

  • De liefde. Oké, het consumeren van de liefde is dan misschien iets te veel van het goeie, maar de manier waarop deze twee zich tot elkaar aangetrokken voelen is aanstekelijk en overtuigend en spat van het scherm.

 

  • Argentinië. De scenes op de pampa’s, waar Máxima paardrijdt en leert schieten en die in Buenos Aires, waar zij en haar gezin voortdurend beveiligd worden vanwege de politieke onrust, geven een verrijkende achtergrond. Of het daadwerkelijk zo is dat Máxima als kind besefte dat haar vader dingen hoorde en zag die niet door de beugel konden, is de vraag. Maar enige duiding van de periode waarin ze opgroeide geeft deze serie wel een meerwaarde. Net als in The Crown borrelen er soms vraagtekens op wat de historische waarheid van sommige scènes betreft, maar het gaat er tegelijkertijd in als koek. Ook de rol van de jonge Max wordt trouwens indrukwekkend goed gespeeld.

 

  • Sebastiaan Koch. De aantrekkelijke Duitse acteur die we kennen uit Zwartboek en Das Leben der Anderen (ex-vriend van Carice van Houten bovendien) vertolkt Claus. Ook zijn dictie en mimiek zijn fantastisch. Eigenlijk zijn alle acteurs ontzettend sterk. Deze serie bewijst maar weer dat aandacht voor details, naast een miljoenenbudget, leidt tot spraakmakende tv.  

 

 

 

 

Door: Esther Goedegebuure