Moeders van…

 

Waarom hoor je bijna nooit iemand over de moeders van deze beroemdheden?

 

Zeg je Daley, dan krijg je zijn vader Danny er in één adem bij. Zo ook bij Jordy en Johan, Justin en Patrick. Ooit iemand over de talenten van de moeders van deze voetbalgoden gehoord? Alsof die niet verantwoordelijk zouden kunnen zijn voor de sportieve genen voor hun jongens. De Krabbé’s dan. Hebben die behalve pappa Jeroen geen mamma? Je hoort er in ieder geval bijna nooit iemand over. Johnny en John, nog zo’n voorbeeld. Het gaat zo vaak over vader de Mol dat je moeder Willeke bijna zou vergeten. Terwijl we heus mogen aannemen dat Johnny wat zijn artistieke aanleg aangaat, dubbel erfelijk is belast. Want voor zover ik weet hebben we vader de Mol nog nooit kunnen betrappen op een potje verdienstelijk presenteren, acteren en zingen en mamma wel. Dus een beetje meer eer voor Willeke is hier best op zijn plaats en het feit dat Johnny qua uiterlijk meer op John lijkt, doet hier even niets aan af.

 

Nog zo’n miskende ‘moeder van…’, wat mij betreft misschien zelfs de meest miskende ‘moeder van…’ van alle ‘moeders van…’ is de moeder van Max. Toegegeven, vader Jos was óók formule 1 coureur en heus geen onverdienstelijke ook, maar vergeleken met de huzarenstukjes van Max kunnen we niet anders dan tot de slotsom komen dat Max zijn pappa Jos zo langzamerhand toch echt het nakijken geeft. Dat komt: Max is net als Johnny gezegend met dubbel goede getalenteerde genen. Want waar je zelden iemand over hoort en wat toch echt eens moet worden gezegd is dat Max’ moeder Sophie (Kumpen) een super succesvolle carrière in karting had en daarna óók als autocoureur aan de bak ging. En dat Max dat ‘willen winnen’ ook heel erg van haar heeft en dat zijn moeder behalve van racen (ze komt nota bene uit een familie met minstens zoveel racebloed als de Verstappens!), ook heel erg van quadrijden, jetskiën en waterskiën houdt, omdat ze van alles houdt wat snel gaat en ruig is en waarvan ze de adrenaline voelt stromen.

 

Maar de familie Kumpen hoeft niet zo nodig van de daken te schreeuwen dat Verstappen de helft van hun genen heeft. Terwijl de Verstappens sinds het Formule 1-debuut van Max, nu vier jaar geleden, onophoudelijk in de schijnwerpers staan. Zozeer dat er tijdens één van zijn races zelfs een reportage werd gemaakt in de kroeg waar Max’ opa met heel het dorp aan de buis gekluisterd zat om de prestaties van zijn kleinzoon te vieren. Zozeer ook dat zelfs de ruzies tussen de pappa en de opa van Max en het vermeende driftige temperament van de ‘vader van…’ breed uit werden gemeten.

Ik persoonlijk zie liever moeder Sophie dan vader Jos. En Willeke vind ik eigenlijk ook leuker dan John en naar alle andere moeders van bekende kinderen die nooit in de publiciteit komen ben ik – ere wie ere toekomt! – hartstikke benieuwd.

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans