De mannenpil, kan hij dat wel aan?

 

Waar het gaat om het slikken van de anticonceptiepil zijn er steeds meer jonge vrouwen die daar gewoon geen zin meer in hebben. De komst van de mannenpil zou daarom een uitkomst zijn. Maar kan de man dat wel aan?

 

Het is niet eerlijk dat vrouwen vaak alleen de verantwoordelijkheid dragen voor het nemen van de anticonceptiepil. Je moet hem niet alleen slikken. Maar ook betalen en de bijwerkingen ervan ondergaan. Zou dat in de toekomst niet anders kunnen?

 

Onderzoekers denken dat de mannenpil er nu toch echt gaat komen. Hoewel er al jaren onderzoek wordt gedaan is er sinds kort pas een pil die net zo effectief en betrouwbaar is als de vrouwenpil. Maar, nog veel belangrijker, deze pil heeft voor hem ook eindelijk minder bijwerkingen.

 

En die bijwerkingen zijn de allergrootste oorzaak dat steeds meer vrouwen pilmoe zijn. Als je jarenlang aan de hormonen zit, vergeet je haast hoe je lichaam eigenlijk normaal functioneert. Je weet niet beter dan dat je last hebt van allerlei ongemak. Grote stemmingswisselingen, hevige buikpijn, gewichtstoename en je haar zit supersuf. Geen zaken waar je als vrouw nou zo vrolijk van wordt.

 

Maar om de verantwoordelijkheid voor een zwangerschap nu bij de man te leggen door hem de pil te laten slikken vind ik eerlijk gezegd een beetje griezelig. Want die man wordt toch niet zwanger. En hoe weet je als vrouw nu dat die leuke vent waar je wel een beschuitje mee wil delen, daadwerkelijk aan de pil is? Misschien jokt ie de hele boel bij elkaar en zit jij straks met de gebakken peren en een baby.

 

Het zal nog wel tien jaar kunnen duren voor de mannenpil echt beschikbaar komt. De onderzoekers proberen de bijwerkingen, waar vrouwen al jaren mee kampen, in de mannenpil zo klein mogelijk te maken. Jammer dat die onderzoekers daar nu pas mee komen. Ik denk dat miljoenen vrouwen het ook wel fijn hadden gevonden, als de vrouwenpil wat liever voor hun lijf was geweest.

 

 

Maar nu is er voor hem ook het feest van lichte hoofdpijn, acne, een verlaagd libido en minimale gewichtstoename. Het zal mij benieuwen of De Man daar wel tegen kan. Ooit een man met griep in je buurt gehad? Wat een aansteller…

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit