De leukste tips voor Volen­dam en Edam

Toerist in eigen land uithangen? Ga dan eens naar Edam en Volendam…
 

Vorige week tipte ik de leukste spots van mijn hometown, Ouderkerk aan de Amstel. Voor het geval het nog niet helemaal duidelijk was dat ik wel hou van dorpjes en de bijbehorende dorpse gezelligheid: hierna moet dat wel duidelijk zijn, want ik vind Volendam en Edam dus ook zo leuk voor een dagje uit. Mijn beste vriendinnetje komt uit Edam en elke keer als ik haar join voor een dagje uit vind ik het weer zo’n schattig stadje. En Volendam is gewoon top voor een dagje uit. Ja, zelfs zo’n fotoshoot met bijbehorende kledij vind ik leuk. Ik ben soms echt een wandelend cliché.

 

Tips Edam

 

Bar Restaurant VIJF
Voor een gezellig stadje als Edam is dit nog een behoorlijke trendy spot qua look. Simpele maar goede gerechten en ook leuk om gewoon een drankje te doen in de bar.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Hotel & Restaurant De Fortuna (@fortunaedam) op


 

De Fortuna
Dit is ook een hotel en echt precies wat ik voor me zie als ik denk aan een dorps restaurant. Niet te veel poespas, maar zo heerlijk knus en klassiek. Hou ervan.

 

Restaurant Jimmy
Aziatisch eten dat echt heel prima is, ook voor afhaal. Klein maar fijn restaurant, het ziet er niet bepaald authentiek Aziatisch uit, maar dat mag de pret niet drukken.

 

Fort Resort Beemster
Nét buiten Edam, maar voor een wellnessdagje is dit de allerbeste aanrader. Supermooie omgeving ook. Leuk: ze schenken hier veel aandacht aan duurzaamheid. En borrelen en eten is ook top.

 

Extra tip: rondom Edam vind je heel veel theetuinen. Super leuk om — je raadt het al — thee te drinken, te lunchen of aan te meren met een bootje.

 

Tips Volendam

 

De Dijk
Ehhh ja, natúúrlijk moet je hierheen als je in Volendam bent. En ik ben dan natuurlijk onwijs op m’n hoede of ik ergens Nick en Simon of Jan Smit spot.

 

 

 
 
 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Een bericht gedeeld door Nick Schilder (@nickschilder) op

 

Paviljoen Smit-Bokkum
Lekker ouderwets, met uitzicht op de haven. Verse vis uiteraard, maar ook andere gerechten. Vooral gewoon heerlijk oer-Hollands (of oer-Volendams) en ik vind het zelf echt een verademing om af en toe dit soort plekken te bezoeken in plaats van de allerhipste tenten.

 

Lotje Wine & Dine
Op De Dijk probeer ik dus Jan Smit te spotten, maar de kans is denk ik groter dat ik hem hier tegen zijn Volendamse lijf loop. Hij is namelijk mede-eigenaar van deze zaak.

 

Extra tip: beetje een onnodige tip misschien, maar een bezoek aan Volendam is natuurlijk niet compleet zonder een paling te verorberen.

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer