De leukste kerstmarkten

 

Ook dit jaar mag het niet ontbreken op mijn to-do-list: een kerstmarkt bezoeken. Er is keuze zat, op de één is weer wat anders te beleven dan op de ander. Ik heb de allerleukste kerstmarkten voor je op een rijtje gezet, in binnen- én buitenland.

 

 

Kerst komt steeds dichterbij. Nog twee weken en dan kunnen we onze kerstoutfits uit de kast trekken, de cadeaus uitpakken en de kalkoen op de prachtig gedekte tafel positioneren. Ik ben al dol enthousiast. Stiekem droom ik al zo’n twee weken over welke outfit ik dit jaar zal dragen met de feestdagen en maak ik een lijstje met wat ik allemaal voor leuks kan ondernemen tijdens die vrije dagen.

Eén zo’n bezigheid is het bezoeken van een kerstmarkt. Het kerstgevoel kan wat mij betreft niet beter worden dan wanneer ik in mijn dikke winterjas met een glühwein in mijn hand door de verlichte kraampjes struin. En dan het liefst elk jaar in een nieuwe stad.

 

Nu scheelt het dat er genoeg mooie steden zijn waar elk jaar een kerstmarkt te bewonderen valt.

Dichtbij huis, maar ook waar je een verder ritje voor moet maken. Leuk om daar gelijk een weekendtrip van te maken zou ik zeggen. Ik ben alvast op zoek gegaan naar de toppers van dit jaar zodat jij keuze zat hebt om eens zo’n leuke kerstmarkt te bezoeken.

 

 

 

Maastricht

In het diepe zuiden van ons land bevindt zich een waanzinnige kerstmarkt. Maastricht pakt elk jaar uit met een gigantische kerstmarkt waar je onder andere de gehele stad vanaf verre hoogte kunt zien. Je kunt namelijk een ritje in een reuzenrad maken. Fenomenaal uitzicht gegarandeerd. Ook kun je je schoenen even inruilen voor schaatsen en je op het ijs begeven. Tot en met 31 december kun je je onderdompelen in de kerstsfeer in Maastricht.

 

Amsterdam

In onze eigen hoofdstad is er ook genoeg te beleven tijdens de feestdagen. Zo is er de Funky Xmas Kerstmarkt, Ice Village, het Amsterdamse Winterparadijs, Past Present Parade en het Amsterdam Light Festival. En dit is nog maar een greep uit de vele kerstmarkten die er te vinden zijn in Amsterdam. Er is in ieder geval genoeg uit de kast gehaald om je te vermaken, en zo zie je Amsterdam misschien eens op een andere manier.

 

Dordrecht

In het weekend van 14, 15 en 16 december wordt de historische binnenstad van Dordrecht omgetoverd tot kerstparadijs. Kan het voor jou niet groot genoeg? Dan is Dordrecht met haar riante, uitgebreide kerstmarkt dé plek om een lekker glas glühwein te drinken (of twee) en de nodige kerstprullaria aan te schaffen.

 

Valkenburg

De kerstmarkt in Valkenburg is er eentje die een tikkeltje anders is dan normaal. De prachtige grotten van Valkenburg vormen namelijk de basis van de kerstmarkt. Zo beleef je eigenlijk twee uitjes in één. Nog een pluspunt: de opbrengsten van de kerstmarkten dragen bij aan het behoud van de grotten. Op 6 januari is de laatste dag dat Valkenburg omgetoverd is tot kerstparadijs. Na kerst heb je dus ook nog even de tijd om een reisje naar het zuiden te maken.

Utrecht

Is je agenda nog leeg aankomend weekend en heb je zin om alvast in de kerststemming te komen? Dan heb ik iets leuks voor je. In hartje Utrecht keert het jaarlijkse Knus Utrecht terug. De binnenstad wordt omgetoverd tot een kerstmarkt, festival en huiskamer in één. Zo kan je ook af en toe even uitrusten bij het haardvuur met een warme chocolademelk (met slagroom). Klinkt knus toch? Op maar liefst zeven plekken zijn er kerstmarkten te vinden met elk een ander thema. Genoeg te beleven en centraal gelegen. Dus zou je die verre vriend(in) wel weer eens willen zien? Tref elkaar in het midden van het land voor een leuk uitstapje samen.

 

Den Haag

Mijn eigen stad, oftewel de mooie stad achter de duinen, is dit jaar ook weer aan de beurt (juicht stiekem). Heel Den Haag is tijdens de laatste weken van het jaar gevuld met winterse activiteiten en evenementen. Je kunt shoppen, videoprojecties bekijken op het Kurhaus en de Ridderzaal, een Light Air Show boven zee zien schitteren, naar de kermis, ijssculpturen bewonderen, schaatsen en de kerstmarkt ontbreekt natuurlijk ook niet. Daarnaast is de stad overal verlicht met duizenden lichtjes. Dat vind ik altijd zo veel sfeer en gezelligheid geven.

 

Net buiten de grens van ons kikkerlandje bevinden zich ook legio kerstmarkten. Ik heb de leukste voor je uitgezocht.

 

Keulen

Heel december kan je afreizen naar Keulen voor een grandioze kerstmarkt. Wat deze kerstmarkt bijzonder maakt is het decor. De stad is prachtig aangekleed en op de achtergrond schittert de meest indrukwekkende dom van Duitsland. Daarnaast heeft Keulen nog veel meer te bieden en dat maakt de stad perfect voor een stedentripje.

 

Brussel

Ook onze Vlaamse buren weten hoe je een kerstmarkt verzorgt. Met brede lanen, oude bomen en statige gebouwen op de pleinen is de hoofdstad Brussel een prachtige oude stad en de perfecte ambiance voor de kerstmarkten. Op de Grote Markt staat een reusachtige verlichte kerstboom, die de sfeer nog meer doet aanwakkeren. Daarnaast kan je ook hier een rondje flaneren op de schaatsbaan of draaien in het reuzenrad. Dit alles valt te beleven tot 6 januari.

Düsseldorf

Groot, gezellig, druk, maar niet extreem massaal. Dit maakt de kerstmarkt van Düsseldorf bijzonder knus. De pleinen van deze stad staan met elkaar in verbinding en zijn gevuld met kerstkraampjes waar je allerlei lekkernijen en spulletjes kunt scoren. Door de kerstverlichting te volgen kom je bij het volgende plein. Zo loop je een superleuke route door de stad en raak je ook niet verdwaald. Handig voor mensen waarbij het richtingsgevoel en de Google Maps capaciteit iets minder is, zoals ik.

 

Bremen

De kerstmarkt van Bremen wordt gezien als een van de mooiste kerstmarken van Duitsland. Deze Schlachte-Zauber-Markt neemt je tot 23 december mee in een waarlijk traditionele kerstsfeer.

 

Oberhausen

Oberhausen is een zeer populaire bestemming onder de Nederlanders tijdens de feestdagen. Dat heeft natuurlijk een reden. Op anderhalf uur rijden van Utrecht bevindt zich een gezellige kerstmarkt en daarnaast tref je een gigantisch winkelcentrum. Bonus! Begeef je vóór de kerst naar Oberhausen want de kerstmarkt blijft staan tot 23 december. Je hebt dus precies genoeg tijd voordat de kerstcadeaus onder de boom moeten liggen.

 

Brugge

Een van de mooiste steden van Vlaanderen, vind ik zelf, is Brugge. Met de kerst in aantocht pakt deze stad ook flink uit. In het knusse centrum word je overspoeld door duizenden lampjes en de geur van glühwein, dennentakken en wafels. Je schaatsen kunnen ook weer mee  want er is een verlichte schaatsbaan gecreëerd. Dit jaar heeft Brugge haar kerstconcept ietwat aangepast, de kerstmarkt gaat verder onder de naam Wintermarkt en de straten van Brugge zijn nu nog magischer. Tot 1 januari kan je deze magie proeven.

 

Heb je zin om een wat verder uitstapje te maken deze winter? In London, Praag, Kopenhagen, Salzburg en Tallinn kun je ook terecht voor geweldige kerstmarkten.

Door: Jasmijn Binnerts

Jasmijn komt uit Den Haag maar heeft stiekem ook een liefde ontwikkeld voor het bruisende Amsterdam. Deze nog jonge Media, Informatie en Communicatie studente heeft een passie voor schrijven. Verder houdt ze van reizen, shoppen, fotografie en eten. Ook kan ze een heerlijk koffietje voor je maken als barista. 


Afbeelding van Jasmijn Binnerts