De leukste bioscopen waar je nu naartoe wil

 

Omdat ik gelóóf in op donderdag naar de bios gaan – noem het een religie – een fijn lijstje met bioscopen waar je vanavond nog in een stoel wilt neerzijgen.

 

Reken maar even mee, de donderdagavond is niet voor world domination of katjelam in een foute kroeg eindigen, maar het voelt wel lekker proactief als je iets leuks doet met je leven. Plus dat het bijna weekend is, dus je hebt het verdiend om de deur uit te gaan. In een bios hoef je niet te veel te doen, dus moe worden is er niet bij, maar je ligt op een beschaafd tijdstip in bed. De donderdag dus, plus fijne adressen. En dan niet van het genre waar je popcornbeker niet in de houder past, maar de bioscopen waar het nét even anders is. Door 4D (oké oké, doet niets voor je popcorn en die houder) of naar een bios met de beste service ooit (die dan weer wel).

 

Soho House
Op afstand de coolste van het land. We noemen het dan ook geen bios, maar een cinema. In een luxe zetel neem je een blockbustertje of wat arthouse tot je. Gevestigd in het Soho House in Amsterdam.

 

The Movies
Klein, knus en fijn. Vooraf even snel een hapje, zonder je film te missen want: dat doe je in de bios. Aan de Haarlemmerstraat vind je The Movies.

 

CineLounge
At your service, in de best bedienende servicebioscoop van het land. Koers naar Houten, druk op de knop en de food en beverages komen jouw kant op. Ik hou van dit concept.

 

De Filmhallen
Grenst aan de Foodhallen en als íets een degelijke combi is, dan zijn het film en food. De Filmhallen is gevestigd in een oude tramremise en lijkt in het niets op de zwarte doos waar we kuddegewijs nog weleens ingepropt worden. Art deco, met fluweel omhulde stoelen, zoals we de klassieke, chique bios graag mogen zien.

 

Filmtheater ’t Hoogt 
Not your ordinary avondje naar de bios. In ’t Hoogt zie je films en docu’s die er toe doen, soms praat je nog na in het café, en dat in een historisch pand in het centrum van Utrecht.

 

Kinepolis Utrecht 
We blijven in de Domstad, ik vermoed dat er inwoners zijn die hun Utrechtse stempel op dit lijstje drukken. Maar bij Kinepolis moet je zijn, daar boek je een cosy seat, die, zoals je al vermoedde, net zo knussig aandoet als de naam. Met wegklapbare leuningen, extra beenruimte, jashaakjes, opbergruimte voor je bagage; alles. Een ritje met de business is er níets bij.

 

Vier-D
Buckle up, je stoel rolt, draait, kantelt, steigert, spint en doet dansjes. Je zit in regen, wind, hete lucht, sneeuw en bliksem. Ga voor de volle experience en pak een 4DX-filmpje bij Pathé De Kuip of Pathé De Munt.

 

FC Hyena
Het is geen voetbalteam, nee, het is een bios waar je eet wat je ziet en zie wat je eet. Even checken wanneer er weer een food-en-film-editie op de agenda staat.

 

Het dak op
Zou ik zelf nog een jaartje mee wachten, maar dan wil je een rooftopfilmpje pakken bij Floor17. Is precies wat je denkt dat het is: een openluchtbios op een dak ergens in Amsterdam.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans