De hond is ons nieuwe kind

Onderzoek bewijst: Tegenwoordig zijn onze viervoeters meer dan een deel van ons gezin. 

 

 

Tegenwoordig zijn onze viervoeters meer dan een deel van ons gezin. Want wat zijn we dol op die snuitjes en kwispelende staartjes.

 

Zo kind, zo hond

 

Maar, nu zeggen onderzoekers dat we onze honden bijna zien als gelijken. Want wat blijkt? In een gezin met kinderen wordt de hond eigenlijk hetzelfde opgevoed als de kinderen in hetzelfde huis. Zijn de ouders streng over waar de hond mag zitten, plassen en eten, dan gelden er ook vaak strikte regels in huis voor de kids. En als de hond lekker druk mag rondrennen en tegen mensen mag opspringen wanneer de viervoeter daar zin in heeft, dan is de kans groot dat ook de kinderen lekker mogen doen en laten wat ze willen. Dit klinkt misschien gek, maar het is bewezen in het onderzoek van hondengedragstherapeut Ineke van Herwijnen van Wageningen University & Research.

 

In het opvoeden heb je vier verschillende stijlen. Je kunt een autoritaire opvoedingsstijl hebben, waarbij het corrigeren van ‘fout’ gedrag centraal staat. Deze ouders hechten veel waarde aan regels en orde, zowel bij hun kinderen als bij hun honden. Dan heb je nog de gezaghebbende, democratische opvoedingsstijl, waarbij er naast regels ook ruimte is voor overleg en uitleg. Deze ouders leggen een kind bijvoorbeeld duidelijk uit waarom het niet gepast is om je jas op de grond te gooien als je binnenkomt. Bij hun hond letten ze meer op de emoties van het beestje en zijn ze bijvoorbeeld niet boos op de hond als deze gromt in een enge situatie. Ze begrijpen dan dat dat komt door overmacht. Je hebt ook nog de toegeeflijke stijl van opvoeden, waarin kinderen – en ook honden – erg vrij worden gelaten. Er gelden dan nauwelijks regels in huis. De laatste opvoedingsstijl uit de psychologie is de verwaarlozende stijl,

 

de meest nadelige van alle opvoedingsstijlen. En hoe zit het dan met de huisdieren in ons land? In Nederland zijn er ongeveer 1,5 miljoen huishoudens met een hond. Katten zijn populairder: er zijn maar liefst 2,6 miljoen huishoudens met een kat. Gezinnen buiten de stad hebben vaker een hond dan een kat. Logisch natuurlijk, daar is er meer ruimte voor honden. In totaal hebben we in ons land 33,4 miljoen huisdieren. Denk maar aan alle konijntjes, kippen, cavia’s en vissen. Dan loopt het aantal al gauw op. Ter vergelijking: er zijn ongeveer 3,4 miljoen kinderen in Nederland (tussen de 0 en 17 jaar oud). Veel minder dus dan dat er huisdieren zijn. 

 

 

 

Door: redactie Franska

Beeld: fotografiacursos.org